Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da Srbija ne izvozi oružje Mjanmaru

Vesti 22. feb 202220:46 3 komentara
N1/ Ilustracija

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da Srbija ne izvozi oružje Mjanmaru i da je odluka o obustavi eventualnih isporuka naoružanja i vojne opreme toj zemlji doneta u martu prošle godine.

Pročitajte još:

Povodom izjave specijalnog izvestioca UN za Mjanmar Tomasa Endrjuza koji je naveo da je Srbija jedna od država koje isporučuju oružje sadašnjim vlastima te zemlje, ministarstvo je saopštilo da je blokiralo više zahteva za transport naoružanja Mjanmaru i novih zahteva za izvoz oružja i vojne opreme.

U saopštenju je navedeno da je nakon puča u Mjanmaru, Srbija veoma pažljivo razmotrila novonastalu situaciju u toj zemlji i u martu prošle godine donela odluku da se isporuke naoružanja ovoj zemlji ne rade ni po ranije zaključenim ugovorima, niti po novim zahtevima za izvoz.

„Izveštaj specijalnog izvestioca, u kojem se izmedju ostalog, govori o ulozi Srbije u snabdevanju Vojske Mjanmara oružjem, u svom najvećem delu je baziran na spekulacijama i neimenovanim izvorima, a ne na međunarodno verifikovanim činjenicama“, navelo je ministarstvo.

Srbija smatra da nije prekršila nijednu odredbu međunarodnih konvencija čiji je potpisnik, kao i nijedno opšteprihvaćeno pravilo međunarodnog prava, dodaje se u saopštenju i ističe da Srbija na transparentan način ispunjava sve svoje međunarodne obaveze iz oblasti trgovine naoružanjem i vojnom opremom.

Endrjuz je danas izjavio da su Rusija, Kina i Srbija nastavile da hunti u Mjanmaru isporučuju oružje koje je od vojnog puča u toj zemlji korišćeno za napade na civile.

On je pozvao na hitno sazivanje Saveta bezbednosti UN povodom situacije u Mjanmaru i dodao da bi trebalo „usvojiti rezoluciju koja bi u najmanju ruku zabranila transfere oružja koje vojska Mjanmara koristi da napada i ubija civile“.

Komentari (3)

Vidi sve komentare