Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo Srbiju da ne emituje Raša tudej

Vesti 15. nov 202215:42 12 komentara
Lionel BONAVENTURE / AFP

Oleg Nikolenko, zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, pozvao je Srbiju da ne dozvoli, kako je naveo, emitovanje propagandnog kanala Raša tudej (RT).

Povezane vesti

On je podsetio javnost da se u programu RT „stalno pravda agresija na Ukrajinu i upućuju pozivi na genocid nad Ukrajincima“.

„RT nema ništa zajedničko sa slobodom govora i novinarstvom. Propaganda i dezinformacije koje ovaj kanal širi neće koristiti srpskom društvu. Pozivamo Beograd da ne donese ovu odluku“, naglasio je on, a prenosi pravda.com.ua.

Nikolenko je ocenio i da dozvoljavanje emitovanja RT nije u skladu sa kursom Srbije da postane članica EU, koja je uvela sankcije ovom propagandnom ruskom medijskom glasilu.

„Vlada Srbije mora da shvati da RT svakog trenutka može da počne da destabilizuje situaciju u Srbiji“, istkao je Nikolenko.

Ruski državni kanal Raša tudej, koji ima zabranu emitovanja u EU zbog „podsticanja i podrške ruskoj agresiji“ na Ukrajinu, saopštio je da ranije danas da je počeo emitovanje onlajn sadržaja svog programa na srpskom jeziku.

Glavna urednica RT Balkan Jelena Milinčić rekla je da će „ljudi u regionu od sada imati pristup RT na srpskom jeziku što će im pružiti potpuniju sliku današnjeg sveta“.

Dozvoljavanje emitovanja ruskog kanala RT u Srbiji nema veze sa slobodom govora, jer se ne radi o mediju već o ruskoj ratnoj propagandi, izjavio je za N1 Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare