Ministarstvo: Srbija suočena sa izuzetno teškom demografskom slikom

Vesti 10. jul 202213:00 30 komentara
Ljudi, šetači, šetnja, lepo vreme, proleće,
N1

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju ocenilo je da je Srbija suočena sa "izuzetno teškom demografskom slikom" i činjenicom da je broj stanovnika pao ispod sedam miliona.

Pročitajte još

„Sve je veći broj umrlih stanovnika u odnosu na rođene, a samo u toku prošle godine, naša zemlja izgubila je preko 74.000 stanovnika, što je grad veličine Zrenjanina“, saopštilo je Ministarstvo, povodom Svetskog dana stanovništva.

Brojke za prvih šest meseci ove godine nagoveštavaju da će 2022. godina, kako navode iz ministarstva, biti još teža kada je u pitanju demografska slika Srbije.

Objasnili su da se ta statistika u najvećoj meri podudara sa onima iz najbogatijih zemalja Evrope, od kojih nijedna nema stopu rodnosti od 2,1, što je ocenjeno kao nivo proste reprodukcije, ali naglašavaju da takvi podaci „ne smeju da nas obeshrabre i demorališu u nastojanjima zaustavljanja loših demografskih trendova“.

„Uz mere koje je Vlada Srbije donela i primenjuje kako bi ohrabrila i pomogla one bračne parove, majke i očeve, koji žele decu, neophodno je da učinimo dodatne napore, pronađemo nove ideje i osmislimo nacionalnu strategiju, čija bi realizacija promenila sadašnju demografsku sliku Srbije, najveći problem s kojim se Srbija kao država i Srbi kao narod suočavaju“, ocenili su iz ministarstva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare