Ministarstvo zdravlja podnosi prijavu zbog postavljanja sajta dajkrv.rs

Vesti 04. mar 202214:30 9 komentara
Shutterstock

Ministarstvo zdravlja najavilo je da će podneti krivičnu prijavu protiv onih koji su postavili veb sajt na kom je, po navodima pojedinih medija, moguće povezati primaoce krvi i dobrovoljne davaoce krvi ( www.dajkrv.rs).

To ministarstvo je u saopštenju navelo da iza tog sajta ne stoji niti jedna od državnih institucija ili organa ovlašćenih zakonom za oblast transfuzije.

Istakli su „da je u pitanju aktivnost koja može dovesti do zloupotrebe podataka građana i zloupotrebe dobrih, humanih namera davalaca krvi“.

Ministarstvo zdravlja je navelo da je reagovalo povodom informacija u pojedinim medijima, da u Srbiji postoji veb sajt na kom je moguće povezati primaoce krvi i dobrovoljne davaoce krvi ( www.dajkrv.rs), a putem kojeg se građani pozivaju da upišu svoje lične podatke, pa i podatak o svojoj krvnoj grupi. Istakli su da „građane, davaoce krvi i posebno pacijente ovakva inicijativa može dovesti u zabludu“ i da je „suštinski nezakonita iz više razloga“.

Ministarstvo zdravlja je na svom sajtu istaklo i da će zato „podneti krivičnu prijavu i da očekuje od nadležnih državnih organa i institucija da odmah reaguju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare