Ministarstvo zdravlja se oglasilo o zabrani pušenja u lokalima

Vesti 03. mar 202313:11 87 komentara
N1

Srbija je korak bliže uvođenju zabrane pušenja u svim zatvorenim prostorijama, uključujući i ugostiteljske objekte. U pisanom odgovoru na upit portala N1 Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je "upoznato sa sadržinom Predloga izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu", koji je izradila Radna grupa formirana 2021. godine, dodajući da se "dokument nalazi u završnoj fazi pripreme za propisanu proceduru usvajanja".

„Dokument će biti dostupan svim građanima kada uđe u proceduru“, rekli su nam u Sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja, ne precizirajući rokove za usvajanje tog predloga, koji je nakon pisanja portala N1 izazvao brojne polemike u javnosti.

Povezane vesti:

Podsetimo, ministarka zdravlja dr Danica Grujičić izjavila je u ponedeljak za N1 da bi „sutra uvela potpunu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru„.

„Zakon je završen, sada ide na zakonodavstvo da se uskladi sa ostalim zakonima i da se vidi da li neke članove treba menjati. Ono što je važno je kaznena politika, koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno inspekcije moraju ići u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi. Ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti“, istakla je Grujičić odgovarajući na pitanje novinara N1 o inicijativi za zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.

Da Predlog izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu već postoji i da je prosleđen Ministarstvu zdravlja saznali smo od dr Srmene Krstev, koja se do decembra 2022. godine nalazila na mestu predsednice Republičke stručne komisije za kontrolu duvana.

„Predlog o potpunoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima postoji, ali nije došao na dnevni red za usvajanje, niti ima mišljenje Ministarstva zdravlja i drugih ministarstava. Komisija koju sam vodila napravila je predlog izmena tog zakona, koji je obuhvatao apsolutnu zabranu upotrebe duvana u svakom zatvorenom prostoru, a tu smo dodali još i sportske terene i autobuska stajališta. Predlog je poslat Ministarstvu zdravlja, ali je na tome i ostalo“, rekla je dr Krstev povodom Nacionalnog dana bez duvana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare