Ministri odbrane Srbije i Britanije potpisali aranžman o unapređenju saradnje

Vesti 16. jun 202120:48 2 komentara
Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Volas potpisali su aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

Stefanović je rekao novinarima da su potpisivanjem aranžmana obostrano izrazili spremnost i opredeljenje da ministarstva odbrane, kao i vojske Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva nastave intenzivno da sarađuju, kao i da unaprede bilateralnu saradnju.

Povezane vesti:

„Ujedinjeno Kraljevstvo je značajna, velika sila, i tehnološka i vojna, zbog čega ono i jeste, između ostalog, poželjan partner za našu vojsku i državu. Spremni smo da zajednički radimo, da odgovorimo na sve bezbednosne izazove koji su pred nama u savremenom dobu, a da u isto vreme održavamo visok nivo sposobnosti naših vojski i da radimo na njenoj međusobnoj interoperabilnosti“, rekao je Stefanović posle potpisivanja aranžmana.

On je najavio da će sutra biti održana vežba „Platinasti vuk“, u bazi Jug, na kojoj će učestvovati i britanski kontigent od 69 vojnika.

Stefanović je ukazao na to da je ovo „prva zvanična poseta ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Srbiji ikada“ i ocenio da ona „predstavlja krunu dosadašnje saradnje“.

„Ona je veza između svega onog što smo radili u prethodnom periodu, svih obuka, treninga, vežbi i ima strateški značaj, ne samo za ministarstva odbrane, već i za razvoj sveukupnih odnosa naših zemalja i biće dobra osnova za utvrđivanje smernica za dalji napredak u razvoju odnosa dva ministarstva odbrane“, istakao je Stefanović.

On je zahvalio na podršci Ujedinjenog Kraljevstva Srbija u realizacija zajedničke misije na Kipru, kao i na donaciji koja je bila namenjena za borbu protiv kovida 19, navodeći da je sa Volasom razgovarao i o mogućnosti vojno-industrijske saradnje.

Volas je ocenio da je „danas veoma važan datum, dan za saradnju između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva“, ističući da britanski vojnici učestvuju u vežbi u Srbiji.

On je naglasio „da je pred Britanijom i Srbijom svetla budućnost i da je zato veoma važno da na osnovama saradnje izgrade dobro prijateljstvo“.

„U našem je interesu da imamo snažnu Srbiju, da imamo snažnog partnera sa kojim ćemo sarađivati na Balkanu, a takođe je i za Srbiju važno da sarađuje sa Velikom Britanijom budući da delimo zajedničke vrednosti i odbrambene interese, a pored toga sarađujemo i u obezbeđivanju mira i bezbednosti širom sveta“, rekao je Volas, a kao primer saradnje istakao i mirovnu operaciju na Kipru.

On je rekao da za njih dokument koji su potpisali nije samo papir i istakao da je važno da dve zemlje sarađuju, jer je „svet postao jedno nebezbedno i nesigurno mesto“.

„U našem interesu je da oformimo snažno partnerstvo, da osnažimo naše veze“, poručio je Volas.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare