Minut ćutanja i počast za poginule u padu vojnog helikoptera u Surčinu

Vesti 13. mar 202114:44 > 18:4719 komentara

Danas se navršava šest godina od pada transportnog helikoptera Vojske Srbije Mi-17, u kome je stradalo sedam osoba na kilometar od aerodroma "Nikola Tesla". Grupa penzionisanih vazduhoplovaca je na njivi kod surčinskog aerodroma odala počast i obeležila šestu godišnjicu pogibije četvorice svojih kolega.

Kolege poginulih su na mestu nesreće danas zapalili sveće i poručili da je došlo vreme da ta posada dobije, kako kažu, zasluženi spomenik.

„Tužni smo danas, a najtužnije je u domovima naših kolega, pokušavamo da ovim načinom otrgnemo od zaborava žrtvu naših kolega koje su stradale pri izvršenju zadatka. Takođe, želimo da apelujemo na javnost i nadležne da je došlo vreme da ova posada dobije zasluženu spomenik ili spomen ploču na Komandi avijacije ili na mestu pada helikoptera“, izjavio je penzionisani zastavnik prve klase – letač Saša Jovanović.

Ukazujući da se proteklih godina niko od predstavnika vojske ili Ministarstva odbrane nije pojavio da makar položi venac na mestu pada helikoptera, Jovanović je konsatatovao da se država, nažalost, do danas nije toga setila, a stiče se i utisak kao da pokušava da tu tragediju prekrije zaborav.

„Danas smo na mestu gde se njihova priča završila, ali vreme pokazuje da ova priča tek počinje. Posle šest godina priča i dalje traje, nije završena, završiće se tek kada bude podignuta spomen-ploča, spomenik posadi, i kad, naravno, budu – napokon – proglašeni oni koji su krivi za ovaj udes“, poručio je Jovanović.

On je ukazao da je uvek prvo pitanje koje se nameće zašto su te večeri politi morali da polete na zadatak koji ne može da se obavi.

„I to je morao da zna neko u lancu odlučivanja, i da ne dovede u situaciju vođu posade Mehića da on mora da odlučuje. Jer nijedan čovek, nijedan pilot, neće u momentu kad ga neko pita da treba da spasi dete, odgovoriti negativno“, naglasio je Jovanović.

Kako je objasnio, nije trebalo ni da dođe do toga da major Mehić mora da odlučuje, a drugo pitanje je zašto je insistirano na sletanju na Surčin, rejon gde nisu nikada sletali.

„Mnogo je pitanja otvorenih, a ni na jedno, nažalost, nije odgovoreno, niti je rešeno posle šest godina“, konstatovao je Jovanović.

General-pilot u penziji Sreto Malinović kratko je naveo da je sve što je imao da kaže o toj tragediji već izgovarao u prethodnih šest godina.

„Ovde sam danas sa svojim kolegama da se podsetimo na taj tragičan događaj, odamo poštu našim kolegama i da, pre svega, podržimo inicijativu da se nekim spomen-obeležjem oda počast onom što su Omer i njegova posada učinili. To ne bi bio spomen samo njihovom delu, nego i opomena svima onima koji nose uniformu i rukovode složenim sistemima u vojsci i državi kako i ne treba i kako treba da se postupa“, rekao je Malinović.

Vojni izveštaji zaključili su da su uslovi leta bili ispod propisanog meteorološkog minimuma, kao i da je pilot Omer Mehić insistirao da sleti na Banjicu, a potom i u Batajnicu, a ne u Surčinu, gde su pali.

Transport bolesne bebe iz Novog Pazara za Beograd inicirao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dok je za angažovanje vojnog helikoptera bio zadužen tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić.

Jedinu osudu zbog ove nesreće dao je Vojni disciplinski sud protiv dvojice generala za disciplinske prestupe tako što im je zabranjeno napredovanje u službi.

Tačku na ceo slučaj dalo je Više javno tužilaštvo koje je reklo da niko nije odgovoran za pad helikoptera i da istraga neće biti pokrenuta.

Komentari

Vaš komentar