Miodrag Jovanović: Da je sve čisto oko izbora, ne bi vlast imala neke kočnice, a ima ih

Vesti 21. feb 202421:45 23 komentara

"Dva meseca je prošlo od izbora, a stvari ne stoje onako kako pokušavaju da nas uvere predsednik ili premijerka - da je čisto da čistije ne može biti. Da se nije ništa dešavalo, ni oni ne bi imali neke posebne obzire, niti kočnice, a vidimo da ih ima", kaže za N1 Miodrag Jovanović, profesor Pravnog fakulteta i jedan od osnivača ProGlasa.

Više od dva meseca od decembarskih izbora – Srbija ima Skupštinu, ali nema predsednika parlamenta, Beograd nema ni skupštinu. Opozicija pauzira proteste, čeka naredne poteze vlasti, predsednik Aleksandar Vučić od ponedeljka najavljuje konsultacije o novoj Vladi. Sve se to dešava u iščekivanju izveštaja međunarodnih posmatračkih misija o zabeleženim izbornim nepravilnostima. Domaće institucije, na predate prijave, za sada, ne reaguju. Oglasio se Ustavni sud, kažu – formirali smo dva predmeta, raspoređeni su sudijama izvestiocima i određen je njihov obrađivač.

„Kočnica vidimo da ima, i vladajuća stranka čeka izveštaj ODIHR-a, kao i to kakva će biti reakcija Evropske komisije nakon donošenja rezolucije u Evropskom parlamentu. Jer, na kraju dana, mi smo kao država rekli – mi hoćemo u EU, a to je ponovio i Vučić nakon razgovora s grčkim premijerom Micotakisom„, rekao je Jovanović u emisiji Newsnight.

POVEZANE VESTI

On je dodao da je Evropski parlament jedina direktna demokratska institucija. „I onda je besmisleno pričati o nekim okupacijama“, dodao je Jovanović komentarišući izjave funkcionera vlasti da bi dolazak međunarodne misije koja bi istražila da li je bilo izborne krađe bila „okupacija“.

O saopštenju Ustavnog suda i formiranju dva predmeta u vezi sa izborima, Jovanović kaže:

„Ne bih ulazio u neke finese pravničke, jednostavno, ono što je važno jeste da su predmeti uzeti u rad, ali ono što sada očekujemo jeste da se nešto zapravo i dešava. Ta procedura vrlo specijalna, posebna, i jedno od pravila nalaže da se svi oni prigovori koji su izneti u zahtevu za poništavanje izbora, stave na odgovor organima koji su targetirani u tim zahtevima i označeni kao najsposobiji“.

Kako je naveo, to bi na primer bile izborne komisije. „I ja bih očekivao da je taj korak već preduzet“.

„A onda da budu održana javna slušanja. Ustavni sud na to nije obavezan, ali bi zarad poverenja građana u rad ustavno-sudske instance, to bilo nešto što je poželjno. Javna slušanja su u određenim situacijama u kojima odlučuje Ustavni sud, njihova osnovna funkcija je da upravo pozvani eksperti u određenim materijama iznesu određena stanovišta koja bi trebalo da pomognu i Ustavnom sudu da dođe do adekvatne odluke“, izjavio je Jovanović.

Na pitanje kakva bi mogla da bude odluka Ustavnog suda, kaže: „Mogla bi da bude da se poništava izborni proces, ili da se ne poništava“.

„Poslednje, stvar koja je važna jeste da, a mislim da su građani već sa tim upoznati, mnogo nas pravnika se izjašnjavalo – Ustavni sud nema rokove da o tome odluči, ali prosto priroda slučaja nalaže jednu vrstu urgentnosti. I na protestu 30. decembra koji je okončan upravo ipsred Ustavnog suda, ja sam izgovorio da građani ne smeju da dočekaju Sretenje bez jasnog odgovora, a jesmo dočekali. To me nije naročito iznenadilo, ali postoji vrsta javnog interesa da se o takvom jednom pitanju što pre odluči“, naglasio je Jovanović.

N1: A kako izgleda jednom sudiji Ustavnog suda koji čuje kada Aleksandar Vučić kaže o izborima da je „sve čisto, da čistije ne može biti“?

„Mislim da je svima jasno kako čuju, kao jednu vrstu pritisaka, poruke kako treba da postupaju, i u sistemu gde su razgrađene institucije vrlo je jasno da se to čita kao neka vrsta instrukcija kako treba postupati“, ocenio je gost N1.

Prema njegovim rečima, srašno je što smo se mi kao društvo s tim pomirili.

„Jedva da i reagujemo na takve komentare, koje zadiru u nadležnosti i domen tih institucija koje treba da o takvim ozbiljnim optužbama donose odluke“, navodi.

Jovanović je najavio i da će film o izbornim nepravilnostima, koji sadrži svedočanstva i dokaze koje su slali građani nakon poziva, biti završen početkom marta.

„I sa tim filmom će krenuti dalja akcija ProGlasa, koja će zapravo biti i ono što smo radili u prethodnom periodu, a to je odlazak u različite sredine po Srbiji. To je neka trenutna ideja, dosta toga zavisi od dešavanja“, kazao je.

On je naveo i da je Proglas izašao sa setom mera koje bi trebalo da se ispune za neke demokratske izbore.

„A nismo jedini, CRTA je takođe govorila o tome, opozicione partije su u tom pravcu delovale ka Evropskom parlamentu, a on u svojoj rezoluciji govori o širem opsegu takvih mera, i na kraju ćemo imati i izveštaj ODIHR koji se verovatno neće mnogo razlikovati od rezolucije“, izjavio je Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare