„Mirdita nikome ne gura prst u oko“: Inicijativa mladih kaže – Šapićeva izjava neće uticati na festival

Vesti 15. jun 202418:00 48 komentara
Promo

Programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović izjavila je da na organizovanje festivala "Mirdita, dobar dan" neće uticati to što je gradonačelnik Beograda izjavio da gradska uprava neće neće davati nijednu vrstu saglasnosti za održavanje ovog festivala.

„Izjava Aleksandra Šapića ne utiče na organizovanje festivala jer se festival već godinama mahom dešava u privatnim prostorima. Festival nikome ne gura prst u oko, on ni na koji način ne vređa niti ugrožava praznike u Srbiji“, rekla je za Sofija Todorović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ona za RSE još dodaje: „Što se tiče zabrana kulturne ili robne razmene Inicijativa mladih je organizacija koja osuđuje javno ovakve postupke bilo koje strane, a prošle godine smo sa organizacijom iz Severne Mitrovice izradili analizu koja se bavi ovim pitanjima koju smo predstavili javnosti. Prema rečima gospodina Šapića, on veruje u osvetu, mi ne, mi veruju u razgovor i u najtežim okolnostima, mir i izgradnju veza“.

Pročitajte još:

Ona je navela, navodi se, kako je „to što se čak i debate pominju u negativnom kontekstu, posebno zabrinjavajuće, ukoliko predstavnicj naših institucija javno promovišu da dijaloga i razgovora nema ako nije onakav kakav oni dozvole da bude“.

„Kamo sreće da je grad Beograd na usluzi, jer bi to značilo da je voljan da doprinosi procesu koji se zove dijalog između Beograda i Prištine. Ovakve izjave u direktnoj su suprotnosti sa evropskim putem Srbije, koji je, makar prema rečima najviših predstavnika, strateško opredeljenje naše zemlje“, dodaje ona za ovaj medij.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić izjavio je 15. juna da, dok je on na čelu glavnog grada, Grad Beograd neće davati nijednu vrstu saglasnosti za održavanje festivala „Mirdita, dobar dan“ koji predstavlja savremenu kulturnu i društvenu scenu Kosova.

„Mi kao Uprava grada nemamo zakonsku mogućnost da ih zabranimo, ali ni na jedan način nećemo dozvoliti da bilo šta što ima veza sa Gradom Beogradom, njima bude na usluzi“, rekao je Šapić, kako je saopšteno na Beoinfu, zvaničnom portalu Grada.

Festival „Mirdita, dobar dan“ se u Beogradu održava od 2014. godine.

Tokom čitave decenije pratili su ga protesti desničarskih organizacija i partija u Srbiji koji su pokušavali da spreče njegovo održavanje i tražili od vlasti da zabrane ovu manifestaciju, piše RSE.

Organizatori festivala „Mirdita, dobar dan“ su nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske Inicijative i Forum ZFD i organizacija Integra sa Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare