Poledica: Navijači vode klubove, ranije i tukli igrače i niko nije odgovarao

Vesti 11. feb 202121:49 > 23:022 komentara

Mirko Poledica iz Sindikata profesionalnih fudbalera navodi za N1 da navijači definitivno imaju jako veliki uticaj u klubovima i da zapravo u većini klubova oni vode klupske politike. Postoji, dodaje, višedecenijska tradicija da oni koriste sportske klubove kao paravane za neke druge aktivnosti. Podseća da su ranije navijači upadali u svlačionice tukli igrače kao i da za to nikada niko nije odgovarao. Navodi i da je sam javno govorio da su naše lige neregularne, a da ga nikad niko od nadležnih po tom osnovu nije pozvao i saslušao. Kao probleme u fudbalu ističe korupciju i nameštanje utakmica.

Nakon hapšenja članova organizovane kriminalne grupe koju je vodio Veljko Belivuk i otkrića da je navijačka grupa Principi zapravo kriminalna organizacija, postavlja se pitanje ko sedi na određenim delovima tribina i čime se oni se oni zapravo bave?

Povezano:

Komentarišući navijačke grupe, Poledica kaže da postoji višedecenijska tradicija da one koriste sportske klubove kao paravane za neke druge aktivnosti. Kaže da nije očekivao da će se ovo hapšenje desiti i u ovom obluku, ali dodaje da se posle dugo godina šalje jedna dobra poruka.

Poledica ističe da je sport najbolji ambasador naše zemlje i da je zato dobro da se očisti od svih anomalija… „Da se sport vrati sportistima i ljudima koji ga vole“.

Kaže da mu se igrači nisu obraćali da se žale da imaju neki pritisak kriminalaca iz navijačkih grupa.

Na pitanje da li navijačke grupe zapravo vode klubove, Poledica kaže: „Ako u jednoj zemlji izvršna vlast ne poštuje sopstvene zakone, mi onda ne možemo očekivati ni od navijačkih grupa da budu onakve kakvim bismo mi želeli da one budu. Kada kažem izvršna vlast – podsetiću vas da Zakon o sudijama ili Zakon o sportu izričito brani sudijama odnosno političarima na javnim funkcijama da imaju bilo kakve druge javne funkcije u sportskim kolektivima ili u savezima… Danas kada pogledamo teritoriju čitave Republike, imamo jako veliki broj ljudi iz pravosuđa i iz političkog života koji imaju javne funkcije. Kakvu poruku mi, kao obični građani, dobijamo od izvršne vlasti, koja ne poštuje i krši sopstvene zakone, a sa druge strane očekuje od drugih da ih poštuju“.

Poledica navodi da navijači definitivno imaju jako veliki uticaj u klubovima i da zapravo u većini klubova oni vode politike klubova. Naši klubovi gotovo si svi su osnovani kao udruženja građana i u svim statutima navijači imaju procenat delegata, pa su involvirani u rukovođenje klubova, direktno, kroz skupštinske organe, navodi.

Objasnio je i kako „uvećavaju“ svoju moć u skupštinama klubova. Često se, kaže, dešava da navijači imaju 20 do 30 odsto delegata, a radna zajednica kluba na primer 30 odsto, pa onda navijači zapošljavaju svoje članove u te klubove, koji postaju delegati ispred radne zajednice, i kad se sklopi mozaik – oni imaju više od 50 odsto delegata skupštine i faktički rukovode klubovima.

„Nije tajna da navijačke grupe (ekstremne) odlučuju o mnogim drugim stvarima,  čak i o tome ko će biti tener i sam sam bio prisutan tokom nekih razgovora gde su se predstavnici navijača obraćali nekim ljudima i govorili im – dok smo mi tu, vi tu nećete biti. Zašto im je država dozvolila u toj meri da utiču na sport, nepoznato mi je, pretpostavljam da postoji neka  kontrausluga koju moraju da odrade. Naš fudbal izgleda danas ponizno, naš narod više nema poverenja u fudbal“, naglašava gost Dana uživo.

„Generalni sekretar FSS je jedan poznati navijač, i između ostalog on je i suvlasnik škole koju naš predsednik pohađa za košarkaškog trenera“, rekao je Poledica.

Kaže da se saoseća sa ljudima koji rade u upravama klubova. Jer svi koji radimo u fudbalu znamo jako dobro – da bi bili funkcioneri nekog kluba moraju da ispune dva uslova – da budu politički podobni, direktno ili inderektno, i da dobiju dozvolu navijača, kaže. Onog trenutka kad je neko postao funkcioner nekog kluba, on je pristao na to, dodaje.

Govoreći o upravi FK Partizan, kaže da je siguran da ima osnova i za njihovu odgovornost, ali navodi da ima i empatiju prema njima jer zna kako funkcioniše čitav sistem. Ili ćete da budete deo tog sistema ili ćete da ne budete tu, kaže.

„Matrica je ista, samo su drugi ljudi“

Poledica podseća i na činjenicu da najveći broj klubova finansira država i da zato takav odnos prema vlastima. Kaže da  se ova praksa izbora funkcionera dešava više od 20 godina, odnosno da sve funkcioniše po istom sistemu.

Podseća da su ranije navijači upadali u svlačionice tukli igrače, i da nikada niko nije odgovarao. Pravi je trenutak da se učini nešto, da se vrati poverenje u fudbal, kaže i dodaje da je nezdrava strukturu u čitavom sistemu, a rezultati toga su rezultati i klubova i reprezentacije kad igraju napolju.

Mladi, kaže, imaju želju samo da što pre da odu iz ovog fudbala kakav je danas. Ističe i to da je problem u našem fudbalu korupcija, nameštanje utakmica…

„Javno sam govorio da su naše lige neregularne, niko me nikada po tom osnovu nije saslušao“, kaže Poledica koji dodaje da bi ga u normalnoj državi pozvali nadležni organi da vide zašto je to izjavio.

I još jednom je ponovio – u našem fudbalu je mnogo toga neregularnog i nelegitimnog.

Ističe da deca treba da se bave sportom, i da ih treba zaštiti, a dok ne budemo imali dovoljno svesti i razuma ništa nećemo promeniti, zaključio je.

 

 

 

Komentari

Vaš komentar