Vjosa Osmani i Lajčak razgovarali o procesu dijaloga Prištine i Beograda

Vesti 09. mar 202316:37 0 komentara
TANJUG/ DOPISNIK KIM

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u dijalogu Miroslav Lajčak razgovarali su u Prištini o najnovijim kretanjima u procesu dijaloga sa Srbijom, saopštio je kabinet kosovske predsednice.

„Predsednica Osmani je ponovila da Republika Kosovo ostaje posvećena procesu koji doprinosi dugoročnom miru, bezbednosti i održivom prosperitetu u regionu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Osmani istakla da aneks o implementaciji osnovnog sporazuma, dogovorenog u Briselu, treba da bude u duhu principa usvojenih u Skupštini Kosova, „odnosno nepovredivosti suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnosti i funkcionalnosti države Kosovo“.

Osmani je podvukla da Kosovo ostaje konstruktivna strana u procesu dijaloga i koordinisano sa svojim partnerima, dok je ponovila da konačnu reč o sporazumu treba da da Skupština Kosova u skladu sa ustavnim procedurama.

Osmani je takođe pozdravila današnju odluku Saveta Evropske unije, koji je jednoglasno donetom odlukom odobrio pravo građanima Kosova da putuju u zemlje Šengena bez viza.

Lajčak se popodne sastao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a tokom dvodnevne posete Prištini će se susresti i sa predstavnicima opozicionih stranaka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!