Mirović uručio priznanje „Ljudevit Mičatek“ Suzani Kujundžić Ostojić

Vesti 09. dec 202220:18
IGOR MIROVIĆ
Izvor: Tanjug/Vlada Vojvodine/Andrej Pap

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je Pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava "Ljudevit Mičatek" predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzani Kujundžić Ostojić na svečanosti povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava i jednog od datuma od pokrajinskog značaja.

Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, Mirović je ocenio da je Vojvodina „mesto skladnog zajedničkog života ravnopravnih ljudi, ravnopravnih nacija i ravnopravnih konfesija, mesto vekovima građene i brižno čuvane tolerancije, kao i međusobnog preplitanja različitih kulturoloških obrazaca“.

Dodao je da pripadnici svih nacionalnih manjina u Vojvodini uživaju sva pojedinačna i kolektivna prava, čiji nivo često znatno premašuje i najviše međunarodne standarde.

„Ovo priznanje je izuzetno značajno za mene i moj dugogodišnji rad, ali i Bunjevcima koji se vekovima bore za svoj identitet, a u tom nastojanju uvek smo imali podršku Pokrajinske vlade“, izjavila je predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić.

Pokrajinsko priznanje za ljudska i manjinska prava dodeljuje se „u znak poštovanja i kao omaž“ velikanu Ljudevitu Mičateku, doktoru prava, uglednom advokatu i intelektualcu, novinaru i pokretaču časopisa „Dolnozemski Slovak“, jednom od osam predsednika Velike narodne skupštine na kojoj je 25. novembra 1918. doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Komentari

Vaš komentar