Mirović za Danas: Edita Stokić ipak ostaje na čelu UKC Vojvodine

Vesti 09. dec 202114:42 10 komentara
N1

Edita Stokić ostaje na mestu direktorke Univerzitetskog Kliničkog centra Vojvodine, izjavio je za Danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Na pitanje Danasa da odgovori da li je Pokrajinska vlada uputila Skupštini Vojvodine predlog da se povuče ili izmeni sporna odluka o nadležnosti nad UKCV, Mirović je rekao da su „juče i danas imali konsultacije i zaključili da je najbolje da svi rade svoj posao, uključujući i profesorku Stokić, kao direktorku Kliničkog centra, i Pokrajinsku vladu, Skupštinu i sve organe“.

Povezane vesti

Na pitanje da pojasni da li Stokić ostaje na funkciji direktorke KCV, Mirović je rekao da je ona na „svojoj funkciji, konsultovali smo se i ona će nastaviti da radi svoj posao“.

A na pitanje da li to znači i da Vesna Turkulov ostaje na funkciji upravnice Infektivne klinike, predsednik Pokrajinske vlade je odgovorio – „sve sam vam rekao“.

Danas ocenjuje da je „u vrhu republičke, pokrajinske i gradske vlasti pao dogovor da se „ratne sekire“ zakopaju i ova potencijalno velika afera zatrpa“. Ipak ostalo je nejasno ko će imati osnivačka prava nad UKCV – Pokrajinska vlada ili Skupština APV.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović saopštio je da će zatražiti da bude povučena odluka kojom je Skupština AP Vojvodine preuzela osnivačka prava nad Univerzitetskim kliničkim centrom Vojvodine.

Takvu odluku nije podržala Pokrajinska vlada, a Mirović je, navodno, zbog toga bio podneo ostavku, koja je povučena posle intervencije sa vrha stranke i države. Mirović je demantovao takve medijske napise reakvši da je bilo neslaganja oko određenih pitanja u delokrugu zdravstva.

Pokrajinski parlament je takvu odluku doneo na predlog Poslaničke grupe SNS „Aleksandar Vučić – za našu decu“, a bez veće rasprave prihvatila je većina poslanika.

Odluka je promptno usvojena, pošto je Stokić otkrila da je u Infektivnoj klinici nezakonito funkcionisala tajna kovid klinika za povlašćene i VIP pacijente, iako već uveliko radi kovid bolnica na Mišeluku, a ona zbog toga smenila upravnicu te klinike dr Vesnu Turkulov, blisku gradonačelniku Milošu Vučeviću.

Preuzimanjem osnivačkih prava nad UKCV od Pokrajinske vlade, Skupština je anulirala tu smenu, a onda je Stokić, 3. decembra Pokrajinskoj vladi i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo podnela ostavku. Oni su o tome ćutali, a UKCV je njeno povlačenje pravdao operacijom i odlaskom na bolovanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare