Ko je Miša Ronin Bačulov: Influenser među opozicionarima na izborima u Novom Sadu

Vesti 26. apr 202420:45 34 komentara

Na izborima u Novom Sadu prvi put učešće najavljuje jedna internet zvezda, mada on sam ne voli da ga tako predstavljaju. Sportista, influenser i humanitarac, Miša Ronin Bačulov sa svojim udruženjem "Budi heroj" ulazi u trku za novosadski parlament. Da li je u pitanju "kukavičje jaje" kako neki sumnjaju, ili kandidat sa potencijalom da animira apstinente?

Iako možda tako izgleda, ovaj čovek nije bodi bilder. Ronin je japanski samuraj bez gospodara, a Miša Ronin je mnogo toga – sportista sa više od 30 medalja, treći u svetu u tajlandskom boksu, influenser i motivator i humanitarac.

I svaku njegovu objavu može da vidi 154 hiljade pratilaca na instagramu. Samo jedan motivacioni govor pogledan je više od milion puta.

„Pronađi sebe, budi ono što jesi i bićeš najbolji“, poručio je Miša jednom bokseru pred borbu motivišući ga.

Nedavno je ušao i u poltičku arenu – u borbu za titulu prvog čoveka grada.

„Petnaest godina se bavim humanitarnim radom, i 15 godina svedočim koliko jedan truli sistem urušava sve gradove u ovoj državi, taj truli sistem vode loši ljudi“, kaže Bačulov.

Viđali su ga Novosađani na protestima protiv nasilja, a u politiku je zakoračio 2023. “Evropskim putem” ministra Radeta Baste. Nije mnogo prošlo, pa se osamostalio.

„Ja nisam ušao niti da budem političar, niti sam ušao iz nekog hira. Ja imam iza sebe rezultate i znam šta želim da uradim“, ističe.
A želi u borbu protiv kriminala, za decentralizaciju i socijalnu pravdu.

„On je najavio da izlazi sam u okolnostima kada je najverovatnije cela opozicija ujedinjena u jednu kolonu. Pitanje je šta će se desiti sa njegovom listom i tim izborima. To je nešto što ćemo morati da vidimo na samim izbornim rezultatima“, kaže Miran Pogačar iz pokreta Bravo.

Da li je Miša Ronin Bačulov zaista heroj grada, panonski Šapić, ili novi Preletačević?

„Mislim da to nije prema Bačulovu pošteno, jer za razliku od Belog on zaista ima izgrađeno ime i humanitarni rad i bavi se time čime se zaista bavi. On i bez politike može da živi verujem komotno i prepoznato. On ima veliki domet među apstinentima, među mladim muškarcima, koji siguran sam njega bi čuli radije nego neke druge pripadnike opozicije“, smatra novinar Igor Mihaljević.

I zato je ključno pitanje – čijem će se timu Ronin pridružiti 3. juna?

„U tim opozicije. U tim koji će da sruši ovu sadašnju vlast koja nas sve već deceniju uništava“, odgovara Miša Ronin.

Ostaje da mu se veruje na reč. Jer od Roninovog internet kapitala pretočenog u politički, mogu da profitiraju i jedni i drugi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare