Miščević: Nismo se uskladili sa sankcijama Rusiji jer nemamo mogućnost izbora

Vesti 13. dec 202219:15 118 komentara
Tanjug/ Sava Radovanović

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević je, govoreći o usklađivanju Srbije sa sankcijama Evropske unije Rusiji, naglasila da se Srbija uskladila sa mnogim rezolucijama, odlukama i deklaracijama UN i EU, ali ne i sa sankcijama jer ne postoji mogućnost izbora.

Pročitajte još:

„Kada odlučite da se uskladite s jedom merom onda prihvatate ceo paket ili svih devet paketa sankcija, a onda je i naša industrija pod sankcijama“, kazala je Miščević na virtuelnoj diskusiji „Put napred za inicijative regionalne integracije na Zapadnom Balkanu“, koju je organizovao Evropski centar Atlantskog saveta.

Ministarka je rekla da Srbija nije nesuklađena kada su u pitanju rat u Ukrajini i da je njena strateška odluka da postane članica EU, a pre toga da uspostavi dobru saradnju i zdrave odnose sa susedima.

Specijalni predstavnik vlade Nemačke za Zapadni Balkan M“anuel Saracin izrazio je nezadovoljstvo stavom Srbije o ratu u Ukrajini, rekavši da se nadao i očekivao više.

„Lično mislim da postoji šansa za srpsko rukovodstvo da objasni svom narodu bolje da Srbija nije samo proruska, nego i proukrajinska i da više priča o poziciji Ukrajine, ukrajinskom narodu i njegovoj patnji“, kazao je Saracin.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Saracin je rekao da je samit Berlinskog procesa u novembru dao dobar momentum i da su sporazumi koji su tada potpisani važni mali koraci koji sada treba da budu primenjeni.

Miščević je ocenila da su samit u Berlinu i samit EU – Zapadni Balkan u Tirani dali opipljive rezultate i da će najbolji dokaz vrednosti potpisanih sporazuma biti kada počnu da se koriste u praksi.

Miščević je ocenila su sve regionalne inicijative za bolju saradnju važne i da Berlinski proces i Otvoreni Balkan nisu u koliziji.

„Naprotiv. To su inicijative drugačijih formata, ali nisu drugačije u pogledu krajnjeg cilja koji se želi postići“, kazala je ministarka.

Bivši ministar Albanije za Evropu i evropske poslove Ditmir Bušati izjavio je da u regionu ima 70 ili 75 inicijativa različitih formata ali da je važno osigurati inkluzivnost inicijative.

Istakavši da sporazumi potpisani u okviru Belrinskog procesa neće dovesti do toga da više doktora iz Tirane ide u Beograd ili obrnuto, jer svi oni žele u Nemačku, Bušati je rekao da je vrednost tih dokumenata u približavanju ljudi, ublažavanju tenzija i stereotipa i pripremama za članstvo u EU.

Bušati je kazao da je posle perioda stagnacije u procesu evropskih integracija samit u Tirani bio simboličan gest i da je tome prethodilo obnovljeno angažovanje EU i Nemačke u regionu, što se podudarilo sa ratom u Ukrajini.

To pokazuje, dodao je, osećaj hitnosti u pogledu regionalne saradnje, procesa pomirenja i evrointegracija.

Prema njegovom mišljenju, region je još daleko od onoga gde bi terbalo da bude i gde bi trebalo da stigne.

„Ovih dana optimizam je luksuz, pesimizam nas nigde ne vodi. Moramo da budemo realisti i da radimo na realnističnm rešenjima koji će region približiti EU“, kazao je Bušati, ocenivši da je neophodno zemljama Zapadnog Balkana dati neki predvidiv vremenski sled.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare