Miščević o Kosovu: Prvi put teritorija koja nije priznata aplicira za EU

Vesti 22. dec 202210:57 1 komentar
EK, EU zastave
Kenzo Tribouillard / AFP

Nikada se nije desilo da teritorija koja nema priznanje suverenosti aplicira za članstvo i biće interesantno videti kako će Evropska unija (EU) to pitanje rešavati, izjavila je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, a ambasador Češke, zemlje koja predsedava EU, Tomaš Kuhta da će pitanje Kosova ostaviti za švedsko predsedavanje EU.

Povezane vesti

Miščević je novinarima, uoči skupa Centra za evropske politike o preuzimanju predsedavanja EU između Češke i Švedske, rekla da svaka država pregovara za sebe, a da je aplikacija „stvar“ svake od države članica EU, pravne služne EU, Evropske spoljnopolitičke službe ili Saveta EU.

„Sad ne znam kod koga će ta prijava doći, jer nikada se nije desilo da teritorija koja nema priznanje suverenisti aplicira za članstvo. Biće interesantno videti“, dodala je ona.

Miščević je rekla da Srbija prati stavove država članica EU po tom pitanju, koje u velikoj meri izražavaju skepsu da li je uopšte vreme o tome razgovarati.

Kao jednu od važnih činjenica navode da bi to moglo poremetiti dijalog Beograda i Prištine, dodala je ona.

Kuhta je rekao da je Češka, kao predsedavajuća EU do 31. decembra, primila aplikaciju Prištine, informisali kolege u COREPER i odložili pitanje za švedsko predsedavanje Uniji.

Ambasadorka Švedske Anike Ben David rekla je da je njena zemlja informisana da je Priština predala aplikaciju za članstvo u EU tokom predsedavanja Češke.

Pitanjima na evropskoj agendi bavićemo se kada dođu na agendu, u bliskoj koordinaciji sa drugim članicama, rekla je Ben David.

Ohrabrujemo strane i očekujemo da svi sporazumi iz dijaloga o normalizaciji budu primenjeni i snažno podržavamo specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u naporima da se napreduje u procesu normalizacije, rekla je Ben David.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare