Nisu sve članice EU još prihvatile akcioni plan Srbije za poglavlje 22

Vesti 18. maj 202314:15 2 komentara
N1

Pojedine države članice Evropske unije (EU) još nisu prihvatile Akcioni plan koji je Srbija izradila, što je neophodan potez za izradu pregovaračke pozicije za poglavlje 22, rečeno je na sastanku članova radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) sa ministarkom evropskih integracija Tanjom Miščević.

Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata u pregovaračkom poglavlju 22 zahteva sistematske i institucionalne intervencije kako bi se unapredio ravnomerni regionalni razvoj, rečeno je na sastanku.

Miščević je istakla da su ovakvi sastanci važni za prepoznavanje i identifikovanje onih tema u kojima je saradnja neophodna.

Prema njenim rečima, u oblasti Poglavlja 22 saradnja sa civilnim društvom posebno je važna u programiranju sredstava za IPA 3, gde EU zahteva partnerski pristup, a prirodni partner za tu oblasti je NKEU.

Predstavnici Ministarstva upoznali članove Radne grupe NKEU o svim aktuelnostima kada je u pitanju rad na otvaranju tog poglavlja i naveli da još ne postoji dovoljan broj država članica koje su prihvatile Akcioni plan koji je Srbija izradila, što je neophodan potez za izradu pregovaračke pozicije.

Članovi Radne grupe za poglavlje 22 upoznali su predstavnike ministarstva o načinima na koje organizacije civilnog društva deluju u ovoj oblasti, ali i upozorili na glavne prepreke kada je u pitanju napredak Srbije u ovom pregovaračkom poglavlju, dodaje se.

Poglavlje 22 deo je pregovaračkog klastera 5 – Resursi, poljoprivreda i kohezija.

Pravna tekovina EU vezana za ovo poglavlje sastoji se uglavnom od okvirnih propisa i propisa za sprovođenje, koji ne zahtevaju prenošenje u domaće zakonodavstvo.

Njima se definišu pravila za izradu, odobravanje i sprovođenje programa Strukturnih fondova i Kohezionog fonda, koji će se odraziti na teritorijalnu organizaciju svake zemlje.

O tim programima se pregovara i dogovara sa Evropskom komisijom, ali su države članice odgovorne za njihovo sprovođenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare