Miščević: Pokušavamo da obezbedimo pomoć za elektroenergetski sistem Ukrajine

Vesti 24. dec 202209:15 107 komentara
Tanjug/ Sava Radovanović

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da je Srbija vrlo ozbiljan partner Evropske unije (EU) i da tu pokazuje "značajne vrednosti kada je reč o ratu u Ukrajini i kada je reč o usklađivanju u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici" sa EU.

„Tu i politički – osuđujući agresuju (Rusije) i podržavajući teritorijalni integritet Ukrajine, i ekonomski – ovih dana pokušavamo da obezbedimo pomoć za obnovu elektroenergetskog sistema Ukrajine, i humanitarno, svaku pomoć smo ponudili i donirali značajna sredstva za ovu državu“, rekla je Miščević za Blic.

Povezano:

Ona je istakla da se usaglašavanje Srbije sa spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom EU ne odnosi „samo na procente“, odnosno isključivo uvođenje sankcija Rusiji, već i na sve ostale elemente i delove pregovora za evropske integracije Srbije, obuhvaćene pregovaračkim Poglavljem 31.

Govoreći o zaključcima Saveta ministara spoljnih poslova EU, rezolucije Evropskog parlamenta, godišnjeg izveštaja Evropske komisije i činjenica da Srbija ove godine neće otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima, Miščević je kazala da kritike iz tih izveštaja nisu bile oštre, već realne u odnosu na potrebu daljeg usaglašavanja.

„Srbija je do sada otvorila 22 pregovaračka poglavlja, što znači da je duboko zagazila u proces unutrašnjih reformi pre svega i da se nama sada ne meri samo broj usvojenih zakona, već i ono što se naziva ‘track record’, a to će reći konkretni rezultati sprovođenja zakona koji su sada u skladu sa pravilima EU“, navela je ona.

Miščević je istakla da nema usporavanja u pregovorima i da su izveštaji primetili nazadovanje samo u oblasti koja se odnosi na nova geopolitička pitanja, odnosno usaglašavanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare