Miščević: Proces pristupanja EU – ono što uradimo kod kuće

Vesti 14. nov 202211:53 0 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka za evrointegracije Tanja Miščević izjavila je da je proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji proces unutrašnjih reformi, odnosno "ono što uradimo kod kuće".

Ona je na javnoj diskusiji „Stanje u evropskim integracijama Srbije“ istakla da je to što se radi „kod kuće“ fokusirano na pitanja vladavine prava.

Istakla je da je klaster 1 u pregovorima sa EU uslov za otvaranje i zatvaranje svih poglavlja, ali da se tim klasterom pre svega dolazi do prihvatanja vrednosti.

Tanja Miščević je rekla da je osnovna stvar da se nakon usvajanja ustavnih amandmana oni primene kroz usvajanje pet sudskih i tužilačkih zakona, dodavši da je cilj ispunjavanje obaveze iz Ustava da za godinu dana od stupanja na snagu ustavnih amandmana budu usvojeni zakoni.

Ambasador Češke Tomaš Kuhta rekao je da ta država tokom svog predsedavanja EU, pored promovisanja proširenja EU, čini sve što je u njenoj moći da produbi i osnaži saradnju između Zapadnog Balkana i EU i doprinese stvaranju najboljih mogućih uslova za integraciju regiona u EU.

Princip davanja prioriteta vladavini prava i funkcionisanju demokratskih institucija je ono na čemu EU insistira od svog osnivanja i taj princip se ne mora posebno objašnjavati, rekao je Kuhta.

On je istakao da je, dokle god u zemlji postoji nedostatak demokratije i vladavine prava, isključena mogućnost njenog sveobuhvatnog napredovanja.

Ukazao je da je kriza u Ukrajini očekivano u drugi plan gurnula teme kao što su vladavina prava, demokratija i sloboda izražavanja, ali je naglasio da je za državu veoma važno da ni u jednom trenutku ne zanemari stvari koje je čine državom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!