Miščević: Sprečavanje napretka i reformi Srbiju vraća unazad

Vesti 26. jan 202309:07 8 komentara
Evropska unija
ANADOLIJA/Dursun Aydemir

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević ocenila je da ni Srbija, ni Evropska unija nisu izgubile strpljenje jedna za drugu, ali i upozorila da bi zaustavljanje Srbije u svemu što doprinosi napretku i reformama značilo ne samo trenutno zaustavljanje, već bi je vratilo unazad.

„Sve ono što vodi Srbiju u napredak i reforme kada bi se zaustavilo u ovom momentu ne bi značilo samo zaustavljanje u momentu, nego vraćanje unazad“, rekla je Mišćević je u intervjuu za televiziju Insajder, komentarišući rasprave o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo.

Ona je podsetila da će Evropska unija, po poslednjem sporazumu koji je potpisan i ratifikovan u Skupštini pre dva meseca, „u narednih sedam godina Srbiji dati 1,4 milijarde“ evra.

„Saberite sa bezmalo pet milijardi u ranijem periodu, to su samo bespovratna finansijska sredstva. To umnožite sa kreditima, sa pomoći kroz evropske investicione institucije, pa ćete dobiti koliko je EU tu bila da pomogne razvoju Srbije“, rekla je Tanja Miščević u sinoćnom intervjuu za TV Insajder.

Komentarišući navode da je bezvizni režim Srbiji ugrožen, ona je podsetila da su pravila vizne liberalizacije utvrđena pre više od deceniju,sa jasnim naznakama šta biva u slučaju nepoštovanja tih pravila.

„Kada smo dobili viznu liberalizaciju 2009. godine, tada je vrlo jasno naznačeno da ukoliko ima prekršaja u odnosu na korišćenje bezviznog režima ili se konstatuje greška Srbije u nekom od tih elemenata, da se onda može pokrenuti mehanizam koji bi zapravo okrenuo proces i uveo Srbiji ili bilo kojoj drugoj državi regiona vize“, konstatovala je Miščević.

Govoreći o padu podrške građana Srbije članstvu u Uniji, na koje ukazuje pokazuje istraživanje IPSOS-a, Miščević je navela da Ministarstvo nema takve informacije i da najnovije istraživanje javnog mnjenja, rađeno u drugoj polovini decembra, pokazuje da je 43 odsto za članstvo Srbije u EU.

„Mi nikada nismo imali ogromnu podršku procesu integracija, u najboljim periodima je oko 60 ili 62 odsto, a nikada nije bilo više od 30 odsto onih koji su protiv“, rekla je ministarka za evrointegracije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare