Mišel: Evropska unija je potpuno posvećena pregovorima sa Srbijom

Vesti 19. maj 202217:53 > 22:30 39 komentara

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je u Beogradu da je Evropska unija potpuno posvećena pristupnim pregovorima Srbije i da žele da prošire dijalog i saradnju, te da promovišu mir, stabilnost i bezbednost.

Mišel je rekao da je u Beogradu kkao bi potvrdio „punu posvećenost pregovorima Srbije“ i rekao da će u junu biti održan sastanak sa liderima Zapadnog Balkana.

„Želimo da proširimo dijalog i produbimo saradnju. Rat u Ukrajini je uzdrmao kontinet, okončao je mir za koji smo se svi borili. Došlo je vreme da posle kovida mora da oporavljamo privrede i štitimo jedni druge, izazovi zahtevaju nove načine razmišljanja, moramo da ubrzamo integracije i stvorimo podsticaj za reforme. Želimo da damo benefite građanima Srbije i partnerima u regionu. Moja poseta šalje snažan signal bliske saradnje Srbije i EU, posetio sam Naučno tehnološki park i on je primer kako EU doprinosi budućnosti Srbije. Kada ulažemo u inovacije, ulažemo u srpski narod. Vaši projekti postaju zajednički, vaša budućnost je naša zajednička budućnost. Zato je EU vodeći investitor. Podržavamo Srbiju i interkonektor između Srbije i Bugarske i on će diverzifikovati snabdevanje Srbije“, rekao je Mišel na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Podsetimo, predsednik Evropskog saveta je ranije danas rekao da Srbija nije samo partner, već i prijatelj Evropske unije. Pošto je sa najvišim srpskim zvaničnicima obišao Naučno-tehnološki park na Zvezdari, Mišel je novinarima rekao da ta ustanova pokazuje da Srbija i EU „imaju zajedničku budućnost“.

Šarl Mišel dodaje da bi „Evropska geopolitička zajednica“, čije je osnivanje predložio, pomogla zemljama koje žele da se pridruže Evropskoj uniji, jer bi olakšala proces njihovog pristupanja.

Mišel je rekao da bi ta nova platforma pružila priliku za redovnu razmenu gledišta na najvišem nivou, koje bi povećalo „međusobno političko razumevanje uključenih strana“.

„U punoj meri podržavam ideju da se ubrza proces pristupanja Uniji i da bude efikasniji. Treba da se osete opipljive koristi u zemljama kandidatima za članstvo. ‘Evropska geopolitička zajednica’ omogućila bi da se redovno sastajemo na najvišem nivou, da razmenjujemo ideje o zajedničkim interesima, da se koordinišemo“, kazao je Mišel.

Naveo je da je predlog za stvaranje „Evropske geopolitičke zajednice“ izneo jer je „važno da odmah sad“ postoji politički format koji će omogućiti „zajedničku posvećenost konkretnim izazovima“.

„Ta platforma, taj format će se posvetiti zajedničkim izazovima, naročito spoljnopolitičkim i geopolitičkim. Imamo neke konkretne ideje o tome ko bi to razrađivao, pričali smo o tome sa predsednikom Vučićem, ali cilj nam je da saslušamo naše partnere kako bi nova platforma bila efikasna i konkretna“, dodao je.

Mišel je rekao da „to nije neka nova ideja iz Brisela koja je predložena kako bi nešto odložila“, već naprotiv, radi povećanja saradnje i koordinacije između članica EU i zemalja kandidata za članstvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare