Mladenović: Iluzorno je očekivati da će se ovo zlo mirno skloniti sa vlasti

Vesti 05. dec 202112:33 23 komentara
FoNet/Milica Vučković

Svim normalnim ljudima je dosta iživljavanja nad našim građanskim pravima i slobodama, ovo odavno više nije demokratska zemlja, izjavio je pozorišni reditelj Kokan Mladenović i upozorio da su "oni" očigledno spremni na svaku vrstu obračuna sa sopstvenim narodom.

„Oni sigurno neće otići sa vlasti mirno. Očekivati da će se ovo zlo mirno skloniti sa vlasti za mene je potpuno iluzorno“, naglasio je Mladenović u serijalu Kvaka 23 za FoNet.

On je ocenio da talas protesta predstavlja „početak suštinskih promena u Srbiji“, ističući da sada više veruje u građanstvo i neke nove pokrete, nego u opoziciju.

„Ne treba nasedati na provokacije. Moraju da se osmisle neke koordinisane, pametne i duhovite građanske akcije. Silom na silu će teško ići, a tog trenutka se i pokret kompromituje sam po sebi“, poručio je Mladenović.

Upitan da li je u takvim okolnostima realno očekivati izborni rasplet krize, on je odgovorio da ne vidi kako se „dobijaju izbori sa onima koji vas tuku“ i konstatovao da je „dijalog gotovo nemoguć“.

„Mislim da opasno klizimo ka građanskom ratu, što je verovatno najgora stvar koja može da nam se desi, ali ne vidim način da se u Srbiji nešto promeni, a da se ne uđe u tu vrstu sukoba“, uveren je Mladenović.

Kako je protumačio, „oni“ toliko imaju sve da je to ušlo u fazu obesti, jer nisu sposobni da percipiraju da postoji druga strana koja ima svoja legitimna građanska prava i da je možda došao trenutak da se ustukne i napravi neki prostor slobode.

Prema njegovim rečima, „oni“ su kao dekadentni Rim pred pad, „ne vide da grad propada i da će se država raspasti“.

Opozicija da smisli vrstu nenasilnog građanskog bunta

Mladenović smatra i da opozicija mora da ide korak ispred i smisli neku vrstu „nenasilnog građanskog bunta“ ili „da se bar ostavi vidan prostor da nasilje dolazi isključivo sa druge strane, jer braniti se od nasilja nije isto što i izazvati nasilje“.

Upitan kako tumači izjavu predsednika Srbije da protesti predstavljaju predizborno pozicioniranje opozicije i međusobnu borbu za prevlast, on je rekao da Aleksandar Vučić „odavno nije u stanju da realno percepira svet u kojem živi i okolnosti koje je sam napravio“.

„Meni je mama radila u psihijatriji i kao mali sam saznao jednu dijagnozu koja se zove pseudologija fantastika“, što znači da čovek „sam sebi izmisli kompletni svet u koji apsolutno veruje“, objasnio je Mladenović i dodao da je „Vučić žrtva sopstvene pseudologije fantastike“.

On uzroke zaokreta Srbije udesno vidi u nepodvlačenju crte ispod devedesetih i napominje da su posle 2000. morali da budu lustrirani svi koji su morali da budu lustrirani, uhapšeni svi koji su morali da budu uhapšeni i doneti zakoni koji sprečavaju da optuženi za najstrašnije ratne zločine učestvuju u javnom životu ili budu glorifikovani.

„Da smo u sistem obrazovanja uveli neku novu istoriju koja će nam objasniti šta se to dogodilo u ratovima u Jugoslaviji, ne bismo danas imali klince koji viču da je Ratko Mladić ratni heroj, niti studentske domove koji se zovu imenom Radovana Karadžića“, obrazložio je Mladenović.

On „duboko prezire vlast koja trenutno vlada Srbijom, ali malo manje duboko prezire demokratske snage koje su pokrale Srbiju i napravile varvarske privatizacije“.

„U tom spletu Koštunicinog nacionalizma i ‘demokratske’ krađe u lepim odelima“, kako je opisao, „propustili smo istorijsku priliku da preporodimo zemlju“.

Pošto ništa od toga nije urađeno, sve se vratilo s kamatom i zato su „naši klinci ili apolitični ili ekstremno desni“, što je ogromna hipoteka nad našom novom istorijom, rekao je Mladenović.

Prema njegovom viđenju, da bi se to rešilo, moraju da se promene sistemi informisanja i obrazovanja, „mora tako puno stvari da se uradi da bi eventualno za 10 godina počeli da stižu neki prvi rezultati normalne zemlje“.

Mediji gotovo da ne postoje

Na pitanje o ulozi medija, Mladenović je odgovorio da „mediji gotovo da ne postoje“ i objasnio da se televizije sa nacionalnom frekvencijom, koje bi mogle da promene kolektivnu svest i dalje bave karnevalizacijom svakodnevnog života, skandalima i rijaliti programima.

„Setite se Vučića ispred hiljada ekrana u jednom prostoru, onako kao neki čarobnjak iz Oza“, e sada je to, kako je ilustrovao, postala realnost, ali ne u jednom ograđenom prostoru, nego u svim domovima.

„Na svim televizijama postoji jedan čovek i gomila ekrana oko nas iz kojih nam se saopštava ko smo, šta smo, u šta treba da verujemo i šta treba da mislimo“, rekao je Mladenović i ukazao da je „vladavina putem TV emisija prekardašila svaku meru“.

Po njemu, mediji danas prave privid u kojem više niko ne zna šta je istina, a šta nije, u kojem godinama unazad živimo vanredno predizborno i postizborno stanje.

„Vešti žongler, kao što je Aleksandar Vučić, do svog pada će samo dodatno praviti vanredne okolnosti da u toj gomili laži više ne znate šta je šta“, rekao je Mladenović.

Upitan o evropskoj perspektivi Srbije u takvim okolnostima, Mladenović je uzvratio da „mi moramo da napravimo Evropsku uniju unutar Srbije“, ali je priznao da mu je „svejedno da li ćemo ikada biti članovi EU“.

On EU vidi kao „uniju kapitala, moći i tržišta“, koja se, kako predviđa, „nikada neće dalje širiti“, dok za odnos međunarodne zajednice prema Srbiji kaže da „samo neka kritična masa građana njih može da uvede u ovu igru, jer su apsolutno na strani vlasti, a ta vlast predstavlja vlast kapitala“.

Ova vlast se najbolje snalazi u proizvodnji konflikata i tenzija

Na pitanje o uticaju prilika u Srbiji na odnose sa susedima, on je odgovorio da se naježi svaki put kada čuje Vučićevu izjavu da poštuje celovitost Bosne i Hercegovine, jer „često radi u Bosni i zna da ‘oni’ čine sve da Republika Srpska bude samostalna zemlja“.

„Osim toga, naša politika prema Crnoj Gori je sramotna i to već dugo. Uspeli smo pre neki dan i sa Rumunima da se osramotimo“, podsetio je Mladenović i primetio da se vlast najbolje snalazi u proizvodnji konflikata i tenzija.

Reagujući na mišljenja da u Srbiji neće biti demokratije dok se ne reši pitanje Kosova, on je ocenio da je „pitanje Kosova rešeno 1999. godine i da je sve ostalo nacionalna patologija“.

„Mnogo je veća priča kako da obezbedimo maksimalna prava, privilegije i sigurnost za srpski narod na Kosovu, kao i maksimalnu zaštitu za naše kulturno i istorijsko blago na Kosovu, ali i kako da radimo na tome da nam najbliži prijatelji budu Albanci sa Kosova“, poručio je Mladenović.

Upitan o prilikama u Srbiji u narednim danima, nedeljama i mesecima, on je rekao da bi „najviše voleo da ovu novu godinu dočekamo na trgovima i ulicama, ne bismo li završili ovo što očigledno mora da se završi“.

„Mislim da je narod shvatio da to više nije pitanje ove i one političke opcije, već bukvalnog opstanka, zdravog razuma, zemlje, vazduha, vode, disanja i budućnosti nekih novih generacija“, zaključio je Madenović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare