Mladi Albanci i Srbi sa Kosova: Suočavanje sa prošlošću je rešenje ka suživotu

Vesti 30. maj 202119:31 15 komentara

Oko 30 mladih iz srpske i albanske zajednice na Kosovu, starosti od 16 do 30 godina imali su priliku da razmene iskustva i ideje, kao i da uče o pomirenju, suočavanju sa prošlošću, međukulturnom dijalogu, sve ovo u okviru Programa razmene mladih. Učesnici programa su ove nedelje u Prištini imali priliku da prikažu svoje radove.

U jednonedeljnom programu 30 mladih iz raznih gradova Kosova imali su priliku da razmene iskustva i ideje o pomirenju, suočavanju s prošlošću i međukulurnom dijalogu, kao i da posete mesta kolektivnog pamćenja, u cilju njihovog upoznavanja sa posledicama poslednjeg rata na Kosovu.

Organizovana u okviru Programa razmene mladih, ova aktivnost ima za cilj povećanje komunikacije i saradnje mladih iz razih zajednica na Kosovu, naročito onih iz albanske i srpske.

Organizatori kažu da je za njih veliki izazov to što se mladi iz albanske i srpske zajednice na Kosovu ne poznaju dovoljno.

„Ono što je za nas zabrinjavajuće je da obe strane znaju veoma malo jedna o drugoj. Srpska zajednica zna malo o društvenim događajima u koja je albanska zajednica uključena. Isto važi i za albansku zajednicu. Imamo totalni prekid kao i dve različite realosti koje funkcionišu“, kaže koordinator projekta Trina Binaku.

U poslednjoj radionici učestvovalo je 30 mladih od kojih je više od 10 bilo srpske nacionalnosti. Bili su podeljenji u četiri manje grupe sa različitim temama kao što su filmska produkcija, fotografija i priče.

Na izložbi su prikazani filmovi i slike proizašle iz njihove saradnje tokom jednonedeljne radionice, koja je, kako kažu, veoma dobrodošla.

„Veoma mi je bilo prijatno da razgovaram sa nekim, da učim novi jezik kroz neki da kažemo taj zajednički jezik kao što je na primer engleski jezik, tako sam naučio par reči albanskog. Tu bude zanimljivo, i razmenjujemo različite reči koje su, na primer, meni zanimljive takođe i njima. Tako upoznajemo i kulturu različitih nacionalnosti“, kaže Ivan Krstić, učesnik programa.

„Mislim da bi trebalo da svi znamo šta se pre desilo, ali da ne gledamo da se to ponovo dešava, veš da svi stvaramo mir i da živimo jedni sa drugima zajedno“, kaže učesnik programa Miodrag Živković.

I 18 godišnji Fisnik, koji u Prištini studira matematiku, slaže se sa Miodragom. Kaže da je suočavanje sa prošlošću jedino rešenje ka održivom suživotu.

„Suočavanje sa prošlošću i poznavanje prošlosti je veoma važan korak kako bi se postiglo pomirenje koje nam je svima potrebno, bez razlike šta se desilo. To ne znači da zaboravimo šta se desilo, to bi bilo veoma loše i nije rešenje“, ističe Fisnik Topali.

Organizatori dodaju da projekti poput ovoga imaju za cilj stvaranje slobodnog i razvnopravnog društva ali i podsticanje poverenja i razumevanja između mladih sa Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare