Mladić koji je dobio otkaz u Bačkoj Palanci: Morao sam u SNS, da bih imao posao

Vesti 09. avg 202318:14 94 komentara

Željko Pejčić, mladić koji je zbog učestvovanja na protestu u Bačkoj Palanci dobio otkaz, ispričao je za N1 da se na posao u komunalno preduzeće neće vraćati, jer je svestan da će onda "moći da ga ucenjuju" i da s njim "rade šta hoće". Dobio je, navodi, ponudi za drugi, gde "neće morati da bude stranački opredeljen". "Ovde sam bio stranački, ja sam morao da budem u SNS da bih mogao da radim u preduzeću. Jer, onaj ko nije u stranci, ne može da radi tu", rekao je.

Građani Bačke Palanke koji već nekoliko dana protestuju zbog pogibije dvojice sugrađana od elektro-kablova nezaštićenih posle oluje 19. jula, predali su zahtev na opštinskoj pisarnici kojim traže smenjivanje opštinskih čelnika. Jedan od onih koji je predao zahtev bio je i Željko Pejčić, koji je zbog učestvovanja na protestu u Bačkoj Palanci dobio otkaz.

Pejčić kaže da traže ostavke predsednika opštine Bačka Palanka, komandanta Opštinskog štaba za vanredne situacije Branislava Šušnice, njegovog zamenika Mite Lačanskog, direktora JP „Standard“ i člana štaba za vanredne situacije Miroslava Sićevića, načelnika Opštinskog štaba za vanredne situacije Zorana Srdića i svih članova štaba.

„Smatramo ih odgovornim za ono što se dogodilo našim sugrađanima. Ako ne budu podneli ostavke, preduzećemo druge mere, videćemo da li ćemo blokirati opštinu ili neke puteve. Mi se nadamo da će oni podneti ostavke, ako ne, moraćemo da idemo na tu blokadu“, kazao je u Danu uživo na N1.

POVEZANE VESTI

Na pitanje da li imaju podršku sugrađana, Pejčić kaže da imaju.

„Za Palanku, kako smo krenuli, ovo je najbolja podrška, što izlaze ljudi. Nadamo se da će ih biti više i da će ovo proći kako treba“, rekao je.

Premijerka Brnabić posetila je nedavno Bačku Palanku i izjavila da će „lično tražiti odgovornost za sve koji su svojim nečinjenjem doveli do toga da budu izgubljeni ljudski životi“.

„Mi ne želimo da ovo bude stranački protest, mi se ne bavimo time, mi hoćemo da odgovaraju oni koji treba da odgovaraju za smrt naših sugrađana, i za sve ovo što se dešava u Bačkoj Palanci“, izjavio je Pejčić.

O tome kakav je Šušnjica kao predsednik opštine, Pejčić kaže da nisu zadovoljni njegovim radom.

„Meštani nisu zadovoljni njegovom radom, jer predsednik opštine ko god mu se obrati za nešto, on mu okreće glavu. Samo obećava a ništa se ne uradi. Oni samo za sebe gledaju da uzimaju, a pomoći ljudima u Bačkoj Palaci – to niko ne gleda“, ocenio je.

Pejčić navodi i da nije tačno da u tom gradiću nema više opasnih kablova koji mogu da povrede ili usmrte nekog.

„Naravno da ih ima, to što su sad krenuli da rade, to je ništa, kablovi i dalje stoje, i na trotoaru i na putu, dosta bandera koje nisu promenili. Za sad su počeli da seku grane, da beleže puteve… Treba da se sklone ti kablove, te bandere, da se ne bi desio još neki smrtni slučaj“, rekao je.

Prema rečima Pejčića, on je na protest otišao da podrži svog prijatelja i njegovu porodicu.

„Ja sam bio na tom protestu da podržim roditelje, prijatelje deteta i čoveka koji su izgubili živote. Nakon toga sam sutradan došao na posao, pozvali su me u kancelariju u 8h, nisam se ni nadao da ću dobiti otkaz. Oni su mene pitali – šta si ti radio juče na ulici. Ja sam rekao da sam išao da podržim te roditelje, družio sam se sa bratom tog dečaka… A onda su oni počeli sa pretnjama, da neću smeti da izađem na ulicu, ni u jedan lokal… Jelena Knežević mi je pretila, ona je u tom komunalnom preduzeću, ona zapošljava radnike, pravi te ugovore. Ona mi je počela da preti prva, dok nije došao direktor Đuro Škrbić, koji je počeo da me vređa, da mi priča svašta. Pitao me je – hoćete li da izađete ponovo da protestujete… Nakon toga je vikao, pretio, i na kraju me je isterao iz kancelarije“, ispričao je za N1 Pejčić.

Kad je, kaže, izašao, Jelena Knežević mu je otvorila vrata i rekla – „idi skini tu uniformu i vrati je firmi“.

„Ja sam izašao posle toga, imali smo skup još jedan u 11h, i ja da odlučio da stanem pred ljude i obratim se na skupu. Kad sam se obratio novinarima, kad sam izašao na televiziju, oni su mene zvali posle sat, sat i po vremena da mi kažu da sam vraćen na posao, da nisam dobio otkaz. Zamenica direktora me je zvala, ona tad nije bila tu, rekla je da ništa o otkazu nije znala. Ja sam rekao da ću razmisliti da li ću da se vratim, a znao sam da će oni, ako se vratim, moći da sa mnom da rade šta hoće, da me ucenjuju“, izjavio je Pejčić.

I nije se vratio, kaže.

„Dobio sam dosta podrške, zvali su me iz druge firma da krenem da radim odmah. Ja se nadam da ću uskoro ponovo početi da radim, i to u mnogo boljoj firmi gde neću morati da budem stranački opredeljen. Ovde sam bio stranački, ja sam morao da budem u SNS da bih mogao da radim u preduzeću. Jer, onaj ko nije u stranci, ne može da radi tu. Ja sam skoro pet godina u toj formi, dobijao sam stalno obećanje da ću biti primljen za stalno, a svako drugi ko dođe, dobije za stalno a mene prebacuju, stalno mi kažu: on je više pomogao stranci od tebe“, svedoči Pejčić.

Ponavlja da politikom ne želi da se bavi, niti da bude u nekoj stranci više.

„Ne želim da se bavim politikom, jer političar nisam, niti ću ikad biti. Svi koji izlaze na protest neće da se spominje politika, stranke, mi samo želimo da se znaju odgovorni i da oni za to odgovaraju, to su sve te osobe sa spiska“, naglasio je.

Poručuje i moli da ga ne zovu na političke skupove.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare