Mlađi đaci uskoro u klupama, prosvetari negoduju i pitaju – ko čini Tim za škole

Vesti 20. jan 202219:3159 komentara

Iako je situacija sa koronavirusom i dalje nestabilna, Ministarstvo prosvete je odlučilo da zimski raspust neće biti produžen. Od 24. januara - mlađi đaci se vraćaju uobičajenom načinu nastave, dok ostali prelaze na kombinovani model. Predstavnici pojedinih prosvetnih sindikata poručuju da je to pogrešna odluka, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju.

Epidemiološka skala uveliko je u crvenom, ali to izgleda za škole ne važi. Ministarstvo prosvete je odlučilo da se đaci od prvog do četvrtog razreda od ponedeljka vrate u školske klupe, dok stariji osnovci i srednjoškolci prelaze na kombinovanu nastavu.

„Ovakvu odluku doneli smo nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija. U ovom trenutku, ovo je najbolje rešenje i za učenike i zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera“, kaže ministar prosvete Branko Ružić.

Povezane vesti

Iz Unije sindikata prosvetnih radnike Srbije poručuju da je resorno ministarstvo donelo pogrešnu odluku, jer se zimski raspust ranije gotovo uvek produžavao zbog gripa.

„A sada kada je 17, 18.000 zaraženih, evo čujem lekari kažu čak tri puta više, mi se pravimo da je sve u redu, đaci će se vratiti u škole od prvog do četvrtog razreda i preporučeno je da budu na distanci od jedan metar, dakle mi se ponovo vrtimo u krug, ja ne znam šta mi radimo dve godine, na jednoj strani saopštavamo koliko ima zaraženih, a na drugoj strani kažemo da deca budu na jedan metar razlike, a u učionici sedi 30-35 đaka, ja ne znam kako je to moguće“, kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije

Sagovornica N1 dodaje i da zaposleni u prosveti nikada nisu uspeli da saznaju ko čini Tim za škole koji odlučuje o funkcionisanju nastave u uslovima pandemije, a ne zna se, kako kaže, ni koliko je trenutno zaraženih u prosveti.

„Osim što znamo da je u novembru mesecu u svakoj školi bilo bolesno od 10 do 30 odsto zaposlenih, sećamo se to je neki delta soj, ovaj se brže širi, dakle sad idemo ka tome da će se verovatno zaraziti 50 odsto ljudi, ne znam ka čemu ovo ide“, kaže Janković.

Iz Udruženja „Roditelj“ poručuju da su roditelji uglavnom zbunjeni odlukom Ministarstva prosvete, jer lekari šalju upozoravajuće poruke zbog aktuelne epidemiološke situacije.

„Većina roditelja je bila za to da se u stvari odloži početak drugog polugodišta i da se taj raspust nekako produži, naravno da roditelji svako iz svoje perspektive govori o tome da li bi trebalo da se krene u školu ili da se to odloži, ali svakako je za njih zbunjujuće u stvari to kada kažu pedijatri da bi ipak trebalo da se produži, kada kažu to nastavnici, mi generalno u stvari ne znamo koliki je broj zaražene dece i nastavnika“, kaže Gordana Plemić iz Udruženja „Roditelj“.

Ministar prosvete Branko Ružić je pre nekoliko dana rekao da je do 11. januara bilo zaraženo tri odsto đaka i da škole nisu i neće biti mesto u kojem dolazi do širenja koronavirusa. S druge strane, iz Udruženja pedijatara Srbije su upozorili – da se omikron soj mnogo brže širi i da sve više zahvata decu, i da bi zbog toga najbolje rešenje bilo da se zimski raspust produži za dve nedelje ili da se pređe na onlajn nastavu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar