Mnogi Rusi pobegli u Srbiju: “Sram me, ovde bombarduju ruskom propagandom”

Vesti 28. mar 202209:12 > 09:17 120 komentara
N1

Nakon što je sloboda govora ugrožena, njeni prijatelji zatvoreni, a ruska privreda potonula zbog invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, Marina je spakovala torbe i pobegla iz Moskve.

Pročitajte još:

Ali, više od hiljadu kilometara daleko, u svom novom domu u Srbiji, 41-godišnja turistička agentkinja ne može pobeći od duge ruke ruske propagande, gde rat koji je započeo Kremlj uživa široku podršku, javlja agencija HINA.

„Neki mi kažu da podržavaju Rusiju kad saznaju da sam iz Rusije. Kažu to da bi izrazili podršku, ali ispada da se ta podrška proteže i na podržavanje Putina i rata“, rekla je Marina, sada nastanjena u Beogradu, koja je zatražila da joj se ne objavi prezime.

U nedeljama nakon invazije, za mnoge Ruse koji su hteli da pobegnu u inostranstvo Srbija je postala utočište jer je jedna od retkih zemalja koja nudi redovne letove u Evropu usled masovne zabrane leta za Rusiju širom kontinenta.

Velik broj Rusa koji su stigli u Srbiju su pobegli od katastrofalne situacije u Rusiji izazvane Putinovom invazijom na Ukrajinu.

Međutim, veliki deo srpskog stanovništva, suprotno ostatku Evrope, nastavlja podržavati Putinov rat protiv Zapada u Ukrajini, kako ga je sam opisao.

Dobar deo podrške za Putina proizlazi iz kolektivne mržnje prema NATO savezu, koji je 1990-ih godina bombardovao Srbiju.

Bes i očaj

U Beogradu su hiljade demonstranata izašle na ulice kako bi iskazali podršku Putinu i osudili NATO, a srpska vlada, premda je u Ujedinjenim nacijama osudila invaziju, odbija da uvede sankcije Moskvi.

Ta je „kvaka 22“ dovela do povremenih sukoba, tvrdi Marina, koja je rekla da joj razgovori s Putinovim pobornicima u Srbiji često izazivaju bes, očaj ili sram.

„Ispada da je ta osoba bombardovana ruskom propagandom i zaista veruje da su slike uništenih gradova i mrtvih ljudi u Ukrajini lažne. A taj način razmišljanja je toliko jak da ne verujem da išta mogu učiniti pa odustajem i prekidam razgovor“, rekla je Marina.

Ne postoje službeni podaci o broju Rusa koji su prebegli u Srbiju, gde bez vize mogu ostati do 30 dana, ali grupa za pridošlice na komunikacijskoj platformi Telegram već sada broji stotine ljudi.

Teme o kojima se u grupi razgovora uključuju i savete o tome kako se nositi s neželjenim simpatijama Srba koji podržavaju Putina.

Jakov Borevič, IT stručnjak, rekao je da je odabrao Beograd zbog „mentaliteta“ i „bliskosti kulture“ s ruskom, ali i da se mučio s proruskim sentimentom na ulici, uključujući i Putinov mural blizu njegovog novog stana ispod kojeg na ćirilici piše „brat“.

No, Borevič je rekao da ipak u neku ruku razume izlive emocija u Srbiji, koje je primetio i kod svojih ruskih sugrađana, koji neretko povezuju patriotizam s podrškom Putinu.

Nisam više patriota

Napustiti Rusiju za mnoge je bila teška odluka, koju su doneli u roku od nekoliko sati, a zatim za sobom ostavili bližnje.

„Moj otac mi je rekao da više nisam patriota i da moram ostati i doprinositi privredi“, rekao je Kiril, 31-godišnji inženjer građevinarstva koji se nedavno preselio u Beograd.

„Kad bih ostao, svi porezi koje bih plaćao bili bi direktan doprinos ratu, to mi je bilo jasno“, dodao je.

Čak i sada nije siguran hoće li ostati u Srbiji ili se vratiti kući u Sankt Peterburg.

Drugi se boje da se nikada neće vratiti s obzirom na Putinovo gušenja opozicije i na činjenicu da nova gvozdena zavesa izoluje Rusiju od većine sveta.

„Čim sam stigla ovamo, osetila sam ogromno olakšanje. Sad sam zgrožena kada vidim što se događa u Rusiji“, rekla je Marina.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare