„Mnogi su lešinari obigravali oko Nedeljica i tog litijuma, a vidim sad i mečka“

Vesti 25. feb 202319:14 komentara

Sećate li se izjave premijerke Ane Brnabić da je saradnja sa Rio Tintom okončana? Prema informacijama Demostata, pregovori između Vlade Srbije, Mercedesa, Rio Tinta i Evropske banke za obnovu i razvoj se bliže konačnom dogovoru. Taj projekat podrazumeva izgradnju fabrike električnih automobila koja bi koristila baterije od litijuma, a koji bi iskopavao Rio Tinto. Iz SEOS-a poručuju da su se oni tih priča naslušali i da neće dozvoliti rudarenje litijuma u lozničkom kraju.

Tajni dokument koji ponovo oživljava projekat Jadar i iskopavanje litijuma, prema saznanjima Demostata, biće potpisan u narednom periodu. Ivana Petronijević Terzić iz Demostata objašnjava da je navodno jedan od uslova Srbije za iskopavanje litijuma bila upravo izgradnja fabrike za električne automobile ili fabrike za baterije.

POVEZANE VESTI:

„Uslovi za tu izgradnju fabrike su zapravo to da se litijum kopa ovde u Srbiji i da srpska spoljna politika prati politiku EU, odnosno da se Srbija uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, budući da je investitorima potrebno da imaju siguran prostor i tržište na kom bi poslovali“, objašnjava Petronijević Terzić.

Dolazak Mercedesa bi navodno trebalo da podstakne i druge investitore da dođu u Srbiju. Opozicioni poslanici smatraju da će ti investitori odnositi najveći deo profita, a da će Srbiji ostati zagađena zemlja.

Poslanik Narodne stranke Miroslaiv Aleksić kaže da će Mercedes doći u Srbiju ako „predamo Kosovo“ i uvedemo sankcije Rusiji.

„Postaćemo rudarska kolonija u kojoj će poslovati Mercedes, a Aleksandar Vučić koji izdaje srpski nacionalni interese, ostati na vlasti. To to znači“, strahuje on.

„Vučić baš zapeo da mu se ponovo desi Gazela“

aleksandar jovanović ćuta n1
N1

Posalnik koalicije „Moramo – Zajedno“ Aleksandar Jovanović Ćuta se pita zašto Mercedes u Nemačkoj ne ulaže u posao sa litijumom, budući da Nemačka ima najveće rezerve tog minerala u Evropi.

„Mnogi su lešinari obigravali i obigravaju još uvek oko Gornjih Nedeljica i oko tog litijuma, vidim sad da je i mečka počela da obigrava. Vidim da je Vučić baš zapeo da mu se ponovo desi Gazela! Sve što dogovaraju džabe pregovaraju, ljude koji tamo žive i koji nas hrane pitali ništa nisu, imaće ponovo pobunu“, obećava Jovanović.

„U Jadru niko kopati neće, Jadar neće biti Kosovo“

marijana petković seos
N1

Meštani Nedeljica kažu da su se oni naslušali priča od Vlade i predsednika o dolasku novih fabrika i da ne veruju da će se projekat realizovati.

„U Jadru niko kopati neće, Jadar neće biti Kosovo“, poručuje Marijana Petković iz SEOS-a.
„Rađevina, Jadar, Praljani, Rekovac i narednih skoro 14 i nešto posto teritorije neće postati vlasništvo stranih kompanija i vlasništvo stranaca“, izričita je ona.

Petković zaključuje da će ostati tu gde jesu, da će se baviti poljoprivredom i da litijum niko neće kopati.