Momirović: Ako bi da pokažu ekološku svest građani mogu da ugrade solarne panele

Vesti 11. sep 202111:55 78 komentara
Tomislav Momirović
FoNet/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović saopštio je da građani koji žele da pokažu ekološku svest i doprinesu smanjenju zagađenja mogu da postave solarne panele i proizvode električnu energiju za svoje potrebe, umesto da "pridikuju kao lažni ekolozi".

Momirović je naveo da građani, prema izmeni pravilnika objavljenom u jučerašnjem Službenom glasniku, ugradnju panela snage do 50 kilovata mogu obaviti bez plaćanja administrativnih taksi i bez izrade tehničke dokumentacije, a da se za objekte čija je proizvodnja energije preko te snage ubrzana i jeftinija.

„Borba za održivu budućnost polazi od svakog od nas, od odluke da se nešto učini u tom pravcu. Najlakše je držati pridike kao ovi lažni ekolozi, koji bi da zatvore fabrike, rudnike, bez imalo svesti šta je to cirkularna ekonomija i održiva budućnost. Vlada Srbije je odlučna da obezbedi pokolenjima odgovarajuću infrastrukturu za preradu otpadnih voda i selekciju i reciklažu otpada, što je prioritet ako želimo čistu vodu i vazduh“, naveo je Momirović.

U Srbiji danas ima, prema procenama ministarstva, oko 600 kvadratnih kilometara krovova, a pokrivanje deset odsto te površine značilo bi da će biti proizvedeno 6.000 megavata energije.

„Ako znamo da Srbija trenutno ima samo 11 megavata instalisane snage iz energije sunca, značaj je više nego očigledan. Sve što građani… treba da urade jeste da potpišu ugovor sa nadležnom distribucijom, čime će biti garantovana i tehnička ispravnost izvedenih radova“, kazao je Momirović.

Više od 30 ekoloških organizacija i pojedinci okupljeni oko Ekološkog ustanka će u centru Beograda, zbog niza ekološki problema, danas organizovati protest pod nazivom „Ustanak za opstanak“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare