„Moramo naći novu nadu u doba čudovišta“: Novinarki N1 Ivani Dragičević dodeljena nagrada „Gordana Suša“

Vesti 02. feb 202420:10 4 komentara

Regionalna novinarska nagrada „Gordana Suša“ za televizijsko novinarstvo dodeljena je novinarki N1 televizije Ivani Dragičević.

Na početku svog govora rekla je da misli da je ovo prevažno veče i prevažna nagrada da bi improvizovala, te je pripremila govor.

„Ne sećam se tačno kad i gde sam upoznala Gordanu Sušu, samo se sećam da kada sam je upoznala, sve što sam o njoj mislila je napokon selo na mesto. Stav, integritet, inteligencija, spušteni, ali direktan i vrlo snažan pogled, glas sa autoritetom, a uz to i duboka empatija, nežnost, toplina i neka sigurnost koju je iz svega toga emitovala, da je tu, da štiti profesiju i da štiti sve nas“, rekla je.

Kako je rekla, u ponedeljak kasno uveče je kolega Hrvoje Krešić pozvao da joj čestita, a ona je mislila da joj čestita na knjizi koju je nedavno izdala.

„On mi je rekao da sam dobila nagradu ‘Gordana Suša’. Prvi put sam nominovana za neku nagradu, a da nisam ni znala. Rekla sam da u petak u 21h imam emisiju, kako dodela u petak. U petak je rođendan Gordane Suše. I tek jutros kada sam stigla na aerodrom u Zagrebu i počela razmišljati, to mi je polako selo. Nagrada koja nosi Sušino ime za TV novinarstvo“, nastavila je.

Čestitke su, kaže, stizale iz zemlje i sveta, regije i regiona, a ona se zahvaljivala automatski, jer se spremala šta će reći večeras.

Pročitajte još

„Šta bih rekla večeras dok stojim u gradu koji mi je životnim putem dao i drugu novinarsku porodicu, sve one kojih više nema – Tanju Tagirov, Mišu Vasića, Dejana Anastasijevića, mog brata od druge majke i dragog predragog Peđu Obradovića. Šta da kažem uopšte dok živimo u doba čudovišta koje nastaje dok stari svet nestaje, a novi još nije nastao, kako kaže Gramši“, kaže ona.

Više nema pojma, dodaje, da li u tom starom ima ičeg dobrog ili je samo reč o nekoj praznoj nostalgiji.

„Sve više mislim da se treba boriti i stvarati novo. Za to su nam potrebni oni koji nastaju danas, a stvaraće sutra, oni koji se odavde teraju, ignorišu, ućutkavaju, oni koje ne razumeju. Oni koji ostaju za nama, mladi, ključ su naše budućnosti, moramo ih zagrliti, dati podsticaj za put prema dobrom, ne odbacivati ih, ne ljutiti se na njih što su drugačiji“, rekla je.

U zahvaljivanju za nagradu htela je da kaže da „moramo naći novu nadu u doba čudovišta“.

„Nakon 25 i kusur godina bavljenja svetom, odlučila sam svoju snagu baciti na te što dolaze, te mlade, jer nam je to jedini mogući, jako mali, sve manji kapital koji imamo za budućnost“, kaže Dragičević.

Novinari su, istakla je, neophodni.

„Ne sme se štedeti na novinarstvu u vremenu nasušne potrebe za njim. Bitno je i da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU i da se ideja otvorenih i slobodnih društava sprovodi i kroz novinarstvo, ono kakvo je radila Gordana Suša“, kaže ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare