Most u Ovčar Banji bio u nadležnosti Čačka, table postavljene tek kad se srušio

Vesti 19. nov 202219:25 25 komentara

Viseći most koji se srušio u Ovčar Banji bio je u nadležnosti Grada Čačka, to je, odgovarajući na pitanje poslanika Janka Veselinovića, potvrdio ministar saobraćaja Goran Vesić. Inače, rešenje o zabrani korišćenja mostova u ovčarsko-kablarskoj klisuri dostavljeno je Gradu Čačku dva sata posle tragedije 13. oktobra.

Table o zabrani korišćenja, u vidljivom obliku, postavljene su tek nakon što se viseći most preko Zapadne Morave srušio. Međutim, samo mesec dana nakon rušenja mosta, tabli više nema. Ostali su samo blokeri.

POVEZANE VESTI:

Prema svedočenjima meštana i gostiju, takve table pre pucanja sajli na mostu, nisu postojale. Do ove nezgode jedino su bili vidljivi putokazi, koji su putnike navodili da ka Ovčar Banji i obratno, mogu da idu upravo preko ovog mosta.

„To su mostovi koji su građeni pre 50, 60 godina. Nema nijednog mlađeg. Nikada nisu obnavljani. I niko ne prihvata odgovornost da je zadužen za te mostove. Niko…“, kaže Ljubo Pejica iz Ovčar Banje.

Nije poznato da li Javno tužilaštvo u Čačku uopšte utvrđuje činjenice u pogledu toga da li je postojao znak za opasnost na prilazima mostu, da li je isti uklonjen i da li postoje elementi krivičnog dela.

„Ministar Vesić je poslao odgovor u kojem se navodi da prema podacima dobijenim od „Puteva Srbije“, pešački viseći most preko Zapadne Morave u Ovčar Banji, u nadležnosti je jedinice lokalne samouprave, odnosno Grada Čačka. Dobili smo odgovor i sada znamo ko je odgovoran za pogibiju dvoje ljudi. Ne želim da Narodna skupština kao ni Vlada Srbije, budu sudije. Očekujem od nadležnog tužilaštva da pokrene postupak i utvrdi ko je odgovoran“, kaže poslanik Janko Veselinović.

N1

A da je most u nadležnosti Grada Čačka, na sednici Skupštine Srbije potvrdio je Goran Vesić, ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture.

„Tačno je da je most u ovčarsko-kablarskoj klisuri u nadležnosti lokalne samouprave, kao što je i tačno da je bilo doneto rešenje o zabrani upotrebe tog mosta. Ali, u Srbiji postoje stotine ovakvih objekata koji nisu provereni i koje niko ne održava“, rekao je ministar Vesić.

Građevinska inspekcija je početkom oktobra zabranila korišćenje visećih pešačkih mostova preko Zapadne Morave u okolini Ovčar Banje. Međutim, javnost o tome nije bila obaveštena niti su na prilazima mostovima stajala bilo kakva obaveštenja ili upozorenja. Zanimljivo je da je kopija rešenja okačena na mostove dan nakon tragedije.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović nam je u telefonskom razgovoru rekao da nije upoznat sa odgovorom ministra građevine da je viseći most u Ovčar Banji u njihovoj nadležnosti i da će moći da nam odgovori tek kada to dobije zvanično. Kaže da je istraga u toku. Podsetimo, pri padu visećeg mosta u Ovčar Banji poginule su dve žene, a osmoro njih povređeno.

Komentari (25)

Vidi sve komentare