Movsesijan: Nejasna spoljna politika Srbije, put ka EU je deklarativan

Vesti 25. feb 202114:011 komentar
N1

Spoljna politika Srbije se vodi iz propagandnih razloga, a ne jasno definisanih interesa, izjavio je predsednik Nove stranke Aris Movsesijan, koji smatra da je opredeljenje Srbije da postane članica Evropske unije samo deklarativno.

Movsesijan ukazuje da je za dobru spoljnu politiku zemlje važno da ima definisan minimum nacionalnih interesa, što kod Srbije to nije slučaj.

Put ka EU je deklarativan, malo se bazira i na Kini i na Rusiji, na arapskom svetu, Americi, na svemu, tako da ne možemo tačno da kažemo u kojem pravcu ide spoljna politika režima Aleksnadra Vučića, ocenio je Movsesijan u serijalu razgovora Agreman za Fonet.

„Kada bismo znali koji je interes kojim se zemlja vodi, možda bismo takvu politiku mogli nazvati pragmatičnom“, objasnio je on, napominjući da ti interesi ne mogu biti lukrativni i vođeni time da se zadrži predsednička ili premijerska pozicija.

Movsesijan podseća da je Srbija ta koja je rekla da želi da bude ravnopravna članica EU, pa je zato i na njoj da se prilagodi uslovima neophodnim za to članstvo.

„Kao što vidimo, većina tema iz poglavlja, koja su sada u klasterima, tiče se ljudskih, građanskih prava, pravosuđa, a to ne ispunjavamo duže vreme. Zašto – to je pitanje za vladu, a ne opoziciju“, predočio je lider opozicione Nove stranke.

On je uveren da Rusija i Kina, kroz vakcine protiv korone, pokušavaju da sprovode svoju meku moć, kako neki vole da kažu, ali smatra da je to samo jedan segment uticaja u trenutnoj situaciji sa pandemijom.

„Nijedan građanin, verovatno, ne bi znao odgovor na pitanje koja je cena toga što dobijamo vakcine pre ostalih“, naglasio je Movsesijan.

Upitan da li je to uspeh spoljne politike, on kaže da „ako u prvom poluvremenu date gol, ne znači da ćete pobediti do kraja utakmice“.

„Možda je Srbija sada dala gol u gostima u prvom poluvremenu, ali se bojim da pandemija koronavirusa nije završena u februaru“, rekao je Movsesijan.

On ističe da su Sjedinjene Američke Države ozbiljna država i predviđa da, posle promene administracije, neće menjati spoljnu politiku, ali da će način na koji se sprovodi ta politika biti nešto izmenjen.

Po svemu sudeći, kako je precizirao, oslonac će biti u EU i uglavnom će preko Unije pokušavati da primene tu svoju politiku i na Balkanu, pa i u Srbiji.

Govoreći o pitanju Kosova, Movsesijan je upozorio da svaka odluka koja se donosi na nedemokratski način, a demokratije nema u ovom trenutku ni na Kosovu, niti u Srbiji, ne doprinosi dugoročnom rešenju i stabilnosti.

Prema njegovom mišljenju, valjda je važnije da to budu demokratska pravila igre, pa da se onda odlučuje šta je status, kako se to dogovara i šta dalje.

Kada je reč o ulozi Srbije u regionu, Movsesijan smatra da Srbija nosi najveću odgovornost, jer je najveća po veličini, broju stanovnika, ali i sunarodnika u susednim državama.

Bojim se da se vrlo dobro uigralo u regionu da se stvaraju lažni konflikti i nestabilnosti. Kako se negde približe izbori, uočio je predsednik Nove stranke, tako jedni drugima pomažu da se podiže nacionalizam.

„Pogledajte, međutim, šta je smrt Đorđa Balaševića izazvala i koliko je povezala ljude koji deluju kao da nikada ne mogu da se povežu. Jedan čovek je svojom hrabrošću uspeo da podigne pozitivne emocije kod ljudi u celom regionu“, zaključio je Movsesijan.

Komentari

Vaš komentar