Može li SNS da sačuva „staru slavu“ kad je više ne predvodi Vučić?

Vesti 28. maj 202322:38 59 komentara

Može li Srpska napredna stranka da sačuva staru slavu, kada je, bar formalno, više ne predvodi Aleksandar Vučić? Ili je to najava kraja ere dominacije SNSa? U susret izborima koje vlast najavljuje, a u danima velikih političkih i društvenih kriza u zemlji - nastupile su velike promene u SNS-u. Istovremeno, istraživači nagoveštavaju i promene u biračkom telu - sve snažnije zauzimaju stranu oni koji su bili neopredeljeni, dok kod građana raste opšte nezadovoljstvo životom.

Nekada istaknuti članovi SNS-a, nagovestili su da ima komešanja u partiji.

Na talasanje u sopstvenim redovima i pritiske zbog masovnih protesta u Beogradu – naprednjaci su odgovorili mitingom „Srbija nade“.

Pokaznom vežbom partijske discipline, velike podrške birača i jedinstva. Jesu li u tome uspeli?

A onda je Aleksandar Vučić odlučio da posle punih šest godina na funkciji – između stranačke i predsedničke stolice, izabere ovu drugu.

„Ostaću član SNS-a, ali ću od sutra biti predsednik svih građana Srbije, a ne predsednik političke partije“, rekao je Vučić.

Povezane vesti

To što je mnogo puta obećavao, ovog puta je i ispunio. Za novog predsednika SNS-a izabran je Miloš Vučević.

Nevolje u „SNS raju“ se ne mogu sakriti.

„Jedna era SNS-a je gotova, ali, ne treba razmišljati u pravcu toga, jer, nije ovo nikakav kraj SNS-a. Neće se Miloš Vučević nešto preterano pitati unutar SNS-a, to je sigurno. Aleksandar Vučić i dalje ostaje tu, ostaju ljudi koji su njemu bliski“, kaže za N1 novinar lista Danasa Vojin Radovanović.

Ostaje i SNS bliska Vučiću, pod krilom Narodnog pokreta koji će, kako je najavio, osnovati za tačno mesec dana, a uoči izbora, koje naprednjaci otvoreno najavljuju.

„U redu, hajmo na izbore“Bila je najglasnija premijerka Ana Brnabić. Ali, šta bi naprednjaci dobili novim izborima?

„Izbori bi mogli da budu izlaz Aleksandru Vučiću iz ove situacije, budući da su izbori organizovani tako da nisu demokratski i da na njima ne može da se glasa na demokratski način“, navodi Ivana Terzić Petronijević iz Demostata.

Radovanović ističe da bi naredni izbori mogli da budu drugačiji.

„Za 11 godina vlasti SNS i Aleksandara Vučića, SNS, odnosno Vučić je raspisivao izbore, kako bi povećao rejting stranke i dodatno učvrstio vlast. Nisam siguran da će to biti slučaj i nakon ovih izbora. SNS 2022. godine i SNS 2023. godine, nije ista stranka“, dodaje Radovanović.

Ali isti su oni koji će krenuti na biralištima, a među njima ima sve više nezadovoljnih – nagoveštavaju rezultati aprilskog istraživanja Demostata.

„Raste nezadovoljstvo građana u svim segmentima života, pogotovo kada je reč o ekonomiji, vladavini prava, obrazovanju, zdravstvu. Nezadovoljstvo posebno raste u urbanim sredinama, u Beogradu i drugim velikim gradovima“, ističe Terzić Petronijević.

A istraživači trenutno mere raspoloženje birača posle burnih majskih dana. Nezvanično, iz jedne agencije za istraživanje javnog mnjenja, za N1 kažu da uočavaju snažan trend podele, na one koji sve jače podržavaju SNS i sve jače podržavaju opoziciju, dok se broj neopredeljenih smanjuje.