Mrak na N1 – zašto? Vlast „ne zna“, opozicija ističe – građani su na gubitku

Vesti 07. dec 202207:5014 komentara

To što je umesto redovnog programa na N1 išao natpis "Mrak u Srbiji bez slobodnih medija" primetili su i poslanici u Skupštini. Pitali smo i njih ali i ministre šta misle - zašto je N1 u mraku.

„Ja mislim da činjenica što je N1 u mraku može da znači i onu narodnu – da je mrak najgušći pred svitanje. Ja vam zaista to želim da ni vi, ali ni Srbija više ne bude u mraku i da građani uvek imaju mogućnost, ali svi građani, dakle ne građani samo u velikim gradovima ili u centru Beograda, već svi građani da biraju, da imaju mogućnost da izaberu izvor informacije i u krajnjem slučaju – dođu do objektivne istine, a ne da im ona bude servirana već 10 godina od režimskih medija“, naveo je poslanik Borko Stefanović (SSP).

Povezano:

N1: Šta mislite zašto je N1 u mraku?

Biljana Pilja, poslanica SNS: Zato što nema šta pametno da kaže.

Vladimir Đukanović (SNS): Ne želim da vam dajem nikakvu izjavu, ja više ne dajem izjave.

N1: Ni za koga?

Đukanović: Ni za koga.

N1: Samo sam htela da Vas pitam šta mislite što je N1 u mraku?

Đukanović: Ma ne zanima me uopšte.

A poslanik Radomir Lazović (Ne davimo Beograd) kaže: „Smatram da su napadi na N1, Novu i uostalom na sve slobodne i profesionalne medije dostigli jedan vrhunac, smatram da je bilo povoda i ranije da budu u mraku… U stvari to je jedan simbol kako bi Srbija izgledala da nema slobodnih medija. Nema sumnje da vi možete imati i kritike na programima, možete da imate svašta, ali bez N1 I bez Nove ova država bi bila zaista u mraku“.

„Ne znam, ne gledam N1, tako da ne znam, zaista, što ste u mraku“, kaže ministar Goran Vesić.

N1: Šta mislite zašto je N1 u mraku?

Lav Grigorije Pajkić (SNS): Nije u mraku.

N1: Šta mislite zašto je N1 u mraku?

Ministar Marko Blagojević: Joj ne znam stvarno, verujte.

„Ja mislim da je ovo jedan dobar put da se probudi kod građana Srbije značaj o tome koliko je važno da čujemo istinu svakog dana i koliko je dobro da čujemo tu istinu od ljudi u čiju vest verujemo. I podržavam u svakom smislu ovakve vrste inicijativa i potreba da se skrene pažnja i upali svetlo u ovoj mračnoj Srbiji“, rekao je Nebojša Zelenović (Zajedno).

„Nekako sam se uplašila da je N1 u mraku zbog toga što ne godi režimu, ne podilazi režimu i pokušava da na jedan nepristrasan način prikaže stvari u Srbiji onakve kakve jesu. Istina bi trebalo da bude lekovita, ali taj lek izgleda vlast ne želi da primeni, zato što bi bio ubitačan po nju“, navodi Sanda Rašković Ivić (Narodna stranka).

Na pitanje zašto je N1 u mraku, ministar Nikola Selaković nije dao odgovor – prošao je bez komentara. Slično kao i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

„Ovo je poslednji pokušaj TV N1 verovatno da odbrani pravo na istinu, pravo na slobodnu reč. Ja mogu samo da zamislim kakvim ste pritiscima izloženi. Verovatno ću ja biti označen kao plaćenik Dragana Šolaka ili neke luksemburške televizije, ali ja sam samo čovek koji slobodnom voljom želi da bude informisan o stvarima u zemlji u kojoj živi“, rekao je poslanika Srđan Milivojević (DS).

„Pa ne samo N1, vidite i da su građani Srbije u mraku. Oni ne mogu da dobiju bilo kakve prave informacije, jer sve je podređeno vladajućoj koktel vlasti. Svi mediji koji govore i pričaju o nekom blagostanju u ovoj zemlji, oni će da se puštaju, da se razvijaju… Ne postoji ni medijska sloboda, ne postoje ni prave informacije“, naveo je poslanik Zoran Zečević iz Zavetnika.

„Mislim da ovo što je sada urađeno jeste poslednja stvar upozorenja šta može da se dogodi u Srbiji ukoliko bude ostala bez TV N1 I Nova S. Građani Srbije će biti ti koji će trpeti apsolutno najveću štetu i naravno treba vršiti pritisak na institucije kojih još uvek ima, vezano za dodelu te pete nacionalne frekvencije. Rok je istekao, nema rešenja, ne znam kako se drugačije boriti, nego da građani sami stanu u svoju ličnu zaštitu, a štiteći sebe tako što budu štitili televizije N1 i Novu S“, navodi Miroslav Aleksić (Narodna stranka).

Komentari

Vaš komentar