Mrdalj: Postoje slučajevi velikih kompanija u dilu s banana državama, i kad se narod pobuni – dobije po glavi

Vesti 10. jul 202417:45 44 komentara

"Pretpostavljam da je tim predsednika Srbije proučavao kako da se narodu predstavi povratak Rio Tinta i mislim da nikada vlada i on nisu od tog projekta odustali. Sada govore o tajnim službama, znali su od starta da to mora da ide, samo je bilo pitanje kako to da predstave", rekao je za N1 politikolog Mladen Mrdalj.

„Mislim da predsednik i vlada nikada nisu imali nameru da odustanu od projekta Jadar i nisu se vodili zaštitom životne sredine. Nisam za razmišljanje da li si za ili protiv toga, već za široku javnu raspravu. Međutim, vidim da je to nemoguće. Čak i da se desi tako nešto, vlast je imala ogroman broj medijskih ofanzivna uperenih ka narodu i gušenju rasprave da smo upali u psihozu i da sada ne znamo ko s kim šta radi. Ne možemo više da ih uhvatimo ni za glavu ni za rep. Iako je Vučić i izjavio ranije da se od tog projekta odustaje, to nikad nije bila istinska namera. On i njegov tim godinama istražuju psihologiju ovog naroda, tako da im nije nikakav problem da vrate projekat“, rekao je u emisiji Dan uživo politikolog Mladen Mrdalj.

Komentarišući izjavu ministra Siniše Malog, koji je rekao da su Saudijska Arabija i Emirati iskoristili svoja prirodna bogatstva, Mrdalj je upitao zašto ministar nije kao primer naveo Norvešku.

„Norveška ima ogroman novac od nafte, zašto ne bi iskopirali njihov model? Recimo da nas ubede i da je litijum ok, problem je šta će biti sa tim novcem koji ćemo dobiti od litijuma. Hoćemo li ličiti na Saudijsku Arabiju, sa čijim se šeikom Vučić druži – elita na vrhu, migranti i raja koja dolazi da radi i koja je eksploatisana i građani koji dobijaju dnevnicu da ćute. Hoće li profit od litijuma da se koristi za finansiranje vojske i policije, sudova, umesto da se te institucije finansiraju iz poreza? Ali kada porez postane nepotreban onda i narod nije više potreban i ulazimo u diktaturu koju smo već viđali u banana državama. Velika kompanija uđe u dil sa državom, a narod ako se pobuni dobije po glavi“, naveo je Mrdalj.

Komentarišući proteste protiv litijuma i bunt ljudi u Gornjim Nedeljicama, Mrdalj je naveo da vlast to može „silom da zaustavi“.

„Vlast može silom da zaustavi ljude u Nedeljicama, ali je pitanje kako će ostatak Srbije na to reagovati. Priča je da svako ko brani zemlju od litijuma je špijun, može biti uhapšenih, ostatak Srbije može biti sumnjičav i zbunjen jer oni sve spinuju poslednjih 30 godina.  Ali to ne bi bilo prvi put da neki žandarm udari čoveka i da šajkača padne u blato, ali osim šajkače može da padne i nešto drugo u blato, mogu glave da počnu da padaju. A ako narod prepozna da se to desilo i da je neki žandarm to uradio, može da se desi narodna buna, mogu da se podele vojska i policja i kažu ne može ovako. Ako Šumadija, zapadna i istočna Srbija prepoznaju da nemaju kome da veruju, sve je moguće, narod ćuti, ćuti i na kraju se pobuni“, rekao je politikolog i dodao da niko ne može znati da li će litijum biti okidač za smenu Vučića, ali potencijal postoji.

„Posle velikih protesta zbog litijuma vlast je rekla da prestaje sve. Ne znam da li su to proračunato uradili ili instant zbog potencijala tih protesta i to je sada manje bitno. Oni vraćaju sada taj projekat, i imamo osnova da verujemo da je sve što oni rade štetno za narod. Možda litijum i nije toliko štetan ali nas oni nisu ubedili u praksi u to. Možda jeste i razvojna šansa, ali zbog prethodnog rada u domenu ekologije, i pitanja šta će se raditi sa tim profitom – hoće li praviti svoju pretorijansku gardu, a nas lupati po glavi ili će slediti primer Norveške daje osnov da im ne verujemo“, zaključio je politikolog Mladen Mrdalj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare