Mrdalj: Sumnjam da će Rio Tinto početi da radi u Srbiji do Ekspa i izbora 2027.

Vesti 25. jan 202412:36 3 komentara
N1

Politikolog Mladen Mrdalj izjavio je FoNetu "da u najmanju ruku sumnja" da će kompanija Rio Tinto početi da radi u naredne četiri godine, kako bi se do specijalizovane izložbe Ekspo i izbora 2027. godine videli dobici kojim bi se pokrili protesti i negativnosti zbog iskopavanja litijuma.

Neki ljudi će dobiti dobre plate, spinovaće se dobri efekti i time će se Srbija, zbog korumpirane vlasti, koja je suštinski kriminalne prirode, približiti afričkim zemljama koje su svoje mineralne resurse prodale kompanijama, novac uzele elite, a građanima dali nešto ako moraju, rekao je Mrdalj.

Povezane vesti

U zamenu za neokolonijalnu poziciju, naša demokratija će biti žrtvovana onoliko koliko mora, biće aminovana Vučićeva demokratija, smatra on i dodaje da je opozicija prinuđena da napada vlast na temu litijuma, iako nije bilo poštene rasprave koliko je litijum opasniji od onoga što se sada koristi, poput uglja iz Kolubare ili Kostolca.

Mrdalj je, upitan o debatama u Evropskom parlamentu o izbornom procesu, rekao da je i ranije bilo njihovog angažovanja u političkom životu Srbije, ali sve što se moglo naučiti iz toga je da Evropski parlament nije bitan.

Sve što se kuva u njihovim odborima, to što neki evroparlamentarci podižu glas protiv nedemokratske prakse i narastajuće diktature u Srbiji nije bitno, sve dok nema konsenzusa na najvišim organima EU, tamo gde zaista leži moć, predočio je on.

Mrdalj ukazuje da se u Davosu, tokom Svetskog ekonomskog foruma, pokazalo da se Vučić „jako dobro ušančio“, umrežio u globalne trendove kojima dominiraju napori Evrope i Kine da se povežu, zaobilazeći problematične regione kao što su Ukrajina i Bliski istok.

Prema njegovom objašnjenju, put za povezivanje Evrope i Kine vodi kroz centralnu Aziju, Kavkaz i Tursku, pa preko Srbije, zbog čega se Zapad pravi da situacija ovde nije tako loša koliko jeste.

Upitan da li se zato Srbiji „gleda kroz prste“ zbog sankcija Rusiji, Mrdalj ističe da treba razlikovati uvođenje sankcija od njihovog sprovođenja, a ono na šta on sumnja je da Srbija već neko vreme kontroliše „šta ide u Rusiju“.

Vučić stalno naglašava da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali to ne znači da ona ne dozira neke transporte za Moskvu, rekao je Mrdalj, koji ukazuje i da je javna tajna da Srbija preko trećih zemalja snabdeva Ukrajinu granatama i „ko zna čime još“.

Albanci su jači na terenu, a mi na diplomatskom polju

Mrdalj je saglasan sa Vučićem da ne treba priznati nezavisnost Kosova i u tome se može osloniti na pet članica EU koje ne priznaju Prištinu.

Već godinama pričam istu priču, Albanci su jači na terenu, a mi na diplomatskom polju i bez toga Kosovo teško može da uđe u Ujedinjene nacije, rekao je Mrdalj.

On je uveren da bi Priština pristala na sve ustupke „i dinar i tablice“ samo da mogu da postanu članica UN, a to im neće uspeti jer od Beograda zavisi.

Mrdalj je rekao da bi u slučaju pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima bilo moguće da se „podgreje priča o podeli Kosova“.

Vučiću bi dobro došao takav častan izlaz i mogao bi da spinuje i kaže – „nismo imali ništa, sada imamo 15 odsto“, ilustrovao je on.

Nisam ja toliko siguran o povezanosti Bosne i Hercegovine i Kosova, to je više retorička figura nego opasnost. Ako Tramp kao predsednik to prihvati, nisam siguran da bi drugi to predstavili kao veliki problem, zaključio je Mrdalj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare