Mreža nevladinih organizacija: Biračko pravo – jedno od najjačih oružja građana

Vesti 01. apr 202213:18 > 13:36 2 komentara
glasanje izbori n1
N1

Mreža nevladinih organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost pozvala je građane i građanke Srbije da iskoriste svoje biračko pravo, izađu na izbore 3. aprila i glasaju slobodno, u skladu sa svojim uverenjima i "oslobođeni od bilo kakvih pritisaka". Organizacije su u saopštenju ocenile da je biračko pravo "jedno od najjačih oružja koje građanima stoji na raspolaganju", a da učešće u izbornim procesima što većeg broja građana "garantuje kredibilnost demokratskih izbora".

„Očekujemo da sve institucije uključene u izborni proces svoj posao rade u skladu sa zakonom i da iskoriste sva svoja zakonska ovlašćenja da sprovedu regularno, fer i demokratsko glasanje i obezbede poštovanje izborne volje građana“, navele su NVO.

Pozvale su sve nadležne organe da osiguraju primenu zakona, reaguju u svim slučajevima kršenja zakona bez izuzetka i time doprinesu regularnosti izbornog procesa.

„Pozivamo i sve članove biračkih odbora da u skladu sa zakonom prate glasanje, reaguju na sve nepravilnosti ili povrede biračkog prava i sve prigovore unesu u zapisnike sa biračkih mesta, budući da su upravo biračka mesta ta na kojima se sabira volja građanki i građana“, piše u saopštenju.

Mrežu nevladinih organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost čine Savet za strateške politike, Centar modernih veština, Centar za spoljnu politiku, Fondacija Centar za demokratiju i Akademija za demokratski razvoj.