Mreža SafeJournalists osudila pretnje smrću novinaru Danasa

Vesti 14. mar 202217:36 > 18:01 2 komentara
Miljko Stojanović
Danas

Mreža Sejf žurnalists (Safe Journalists) objavila je da je novinar i dopisnik dnevnog lista "Danas" Miljko Stojanović, dobio pretnje smrću na društvenoj mreži Fejsbuk, nakon što je intervjuisao Ukrajinca koji je izbegao iz Lavova u Ukrajini. Slučaj je prijavljen policiji, a jedna od osoba koja je pretila Stojanoviću je identifikovana i privedena.

Kako je navedeno, „Danas“ je 8. marta objavio na internetu članak Miljka Stojanovića pod naslovom „Ukrajinac iz Lavova koji je došao u Srbiju: Ne želim da ubijam ljude“.

Nakon objavljivanja, Stojanović je dobio brojne pretnje i uvrede na Fejsbuku, a u jednom komentaru piše da ako ne izbriše tekst, „policija može samo da dodje da ga popiše“, odnosno da mu ovo neće biti zaboravljeno, te da će se „sresti kad tad“ a onda neka se novinar „moli“ da ne bude unakažen.

Povezane vesti

Kako je saopštila novinarska mreža, Stojanović kaže da su se nekoliko sati nakon objavljivanja teksta pojavili uvredljivi komentari gde se intervjuisani Ukrajinac označava kao nacista, deljene su strašne pogrdne stvari o Ukrajincima, razne slike i snimci navodnih zločina ukrajinske vojske sa kukastim krstovima.

„Napravio sam nekoliko snimaka ekrana i postavio ih na svoju Facebook stranicu, a zatim su došle pretnje sa nekoliko profila. Jedan od njih je bukvalno bio moj komšija, koji živi 50 metara od mog doma. To lice je zadržano 48 sati nakon čega je pušteno i sada mu je odredjena zabrana prilaska“, rekao je Stojanović.

Miljko Stojanović kaže da se ne oseća bezbedno i da je u velikom strahu kao i da nije dobio nikakvu zaštitu od policije niti je očekuje.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je da je reč o još jednom slučaju veoma opasnih pretnji novinarima, što je u direktnoj vezi sa njegovim novinarskim radom. On je istakao da su „ovdašnji novinari u veoma teškoj situaciji i često su izloženi pretnjama ljudi koje direktno poznaju“, te da se nada da će „vlasti preduzeti sve mere koje su im na raspolaganju da obezbede bezbednost kolege Stojanovića“.

Sejf žurnalists, mreža koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osudila je pretnje novinaru i saopštila da od ;nadležnih očekujebrzo reagovanje i potpunu transparentnost ovog slučaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare