Mreža „Safe Journalists“ osudila pretnje smrću novinarima Danasa

Vesti 23. apr 202215:30 > 15:31 0 komentara
Screenshot Youtube/Danas

Mreža Sejf žurnalists (Safe Journalists) osudila je niz uvreda i pretnji smrću putem društvenih mreža i mejla upućenih redakciji dnevnog lista i portala Danas zbog citata Mahatme Gandija koji je objavljen u štampanom izdaju i na Instagram-u, a koji glasi: „Istina, a ne Bog“.

Podsetimo, „Poklaćemo vas sve“, „Jednog po jednog klaćemo ko god radi za ovu sektu“, „I vi ste na spisku! Sudiće vam se! BOG JE ISTINA!“, „Sekta ste najgora, rak vas načeo kad moram da psujem na Veliki Petak, majku vam provokatorsku je*em!“, samo su neke od pretnji i uvreda koje su stigle na adresu Danasa.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić osudio je pretnje i uvrede koje su novinari Danasa dobili.

Povezane vesti

“Ovo je još jedan pokazatelj do čega dovodi targetiranje i kampanje koje se vode protiv kritički orjentisanih medija. List Danas je često meta različitih vrsta pritisaka i napada, ali ove poslednje u nizu pretnje su zastrašujuće, posebno imajući u vidu da se sve dešava tokom verskih praznika. Apelujemo na sve građane a posebno na političke aktere da se suzdržavaju od retorike koja u društvu produbljuje ovakve strasti i vodi ka ovako strašnim pretnjama”, rekao je Bodrožić.

Prema evidenciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije pomenuti slučaj je šesti po redu incident počinjen na štetu novinara u Srbiji u proteklih nedelju dana. Pre Danasa, napadnuta je zgrada Mađarske medijske kuće u Subotici, tri puta su napadani i prećeno je novinarima televizije N1 i ekipa portala Nova.rs.

Budući da su se svi incidenti dogodili neposredno pre uskršnjih praznika u Srbiji, a poslednji slučaj ima versku konotaciju, NUNS apeluje na građane da se uzdrže od dela koje nisu u duhu pravoslavlja, niti bilo koje druge religije zastupljene u našoj zemlji. To bi svakako trebalo da bude praksa bez obzira na verski kalendar.

„Mreža SafeJournalist koja predstavlja preko 8.200 medijskih radnika na zapadnom Blkanu, pridružuje se NUNS-u u osudi pretnje upućene redakciji dnevnog lista Danas. Mreža poziva nadležne institucije u Srbiji da deluju i osiguraju bezbednost novinara. Takođe se nadamo da će nadležni brzo sprovesti ceo postupak i kazniti počinioca. SJ mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju“, stoji u saopštenju mreže „Safe Journalists“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!