Mreža Sejf džurnalists osudila tužbe protiv KRIK-a

Vesti 18. jun 202412:21 1 komentar
Safejournalists.net

Mreža Sejf džurnalists (SafeJournalists - SJ) osudila je danas tužbe sutkinje Dušanke Đorđević i njenog supruga protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), njenog glavnog urednika Stefana Dojčinovića i novinarke Bojane Pavlović.

U saopštenju koje potpisuju SJ i Medija fridom rapid respons (Media Freedom Rapid Response – MFRR) ocenjeno je da je cilj tužbi da se ućutka KRIK zbog istraživačkog rada.

Tužbe su usledile nakon što je KRIK 24. januara ove godine objavio profil sutkinje Dušanke Đorđević i njenog supruga u bazi podataka „Prosudi ko sudi“, koja predstavlja javni izvor za praćenje informacija o pravosuđu u Srbiji.

Dušanka Đorđević i njen suprug naveli su u tužbi da im je pravo na privatnost povređeno i traže da se uklone njihovi podaci iz baze, a ako to ne bude urađeno, KRIK može da bude kažnjen sa 100 evra za svaki dan neuklanjanja sadržaja.

Oni traže i odštetu od oko 6.500 evra, kao i pokriće sudskih troškova.

Tužioci su podneli i privatnu krivičnu tužbu kojom se mediji i novinari terete da su počinili krivično delo neovlašćeno prikupljanje podataka o ličnosti.

Oni su zatražili od suda da proglasi krivim medij i novinare i osudi ih na po 10 meseci zatvora. Traže i da se novinarima zabrani da se bave profesijom na dve godine.

„Ovi nesrazmerni zahtevi predstavljaju ozbiljan pokušaj da se ućutka istraživački rad KRIK koji je od javnog interesa“, naveli su SJ i MFRR u saopštenju.

SJ i MFRR pozivaju sudije da se uzdrže od zlonamernih tužbi, jer takva praksa ima opasno zastrašujuće dejstvo na novinare i medije u Srbiji.

Ujedno su pozvali Vladu Srbije da što pre primeni anti-SLAPP direktivu Evropske unije i uključi odredbe za domaće slučajeve kako bi se sprečili takvi pravni napadi u budućnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare