Mrkonjić: Dijalog vlasti i opozicije potreban, apsolutno sam protiv vređanja

Vesti 08. apr 202109:47 > 09:55

Poslanik SPS Milutin Mrkonjić izjavio je u Novom danu da "neće opoziciju da uči šta treba da radi", kao i da je dijalog vlasti i opozicije potreban. "Političari ne mogu da se ponašaju kao svete krave, jesi političar, bori se za svoje ideje, neulazak u parlament je najveća greška. U politici toga nema, nisi jedan mandat ušao u parlament, pa kako da se boriš", kaže on, ponavljajući da je "apsolutno protiv vređanja, protiv takvih nastupa".

Mrkonjić je rekao da je vakcinisan i revakcinisan kineskom vakcinom.

Kaže da podržava predsednika Vučića što je „čekao da prvi milion građana dobije vakcinu, pa da se on vakciniše“.

Kako je rekao, Boris Tadić i on su nedelju dana proveli u bolnici zajedno pred Novu godinu, istog dana nam je zdravlje poželeo najbolje i predsednik države, svaka čast, to je jedan korektan odnos prema njemu. Boris je relativno mlad političar, ja sam mu neke stvari zamerao tada, što je kao izabrani predsednik i države i stranke napustio stranku“, kaže on.

Povezane vesti

Ističe da „neće opoziciju da uči šta treba da radi“.

„Ne možeš da vodiš takvu politiku, da napadaš sadašnje rukovodstvo za investicije, za ono što je dobro… Nađite šta je loše. U krajnjem slučaju, peti oktobar je to pokazao, skupili su 20 ljudi i srušili Slobu, što je bilo nezamislivo“, kaže.

Kaže da je „Srbija teška zemlja“, kao i da „nikad nije verovala lažima“.

„Narod to prokljuvi. Radite ono što smatrate da je dobro i na taj način se borite, ne možeš ti bojkotom institucija da vodiš borbu za neke ideale, partije postoje zbog izbora, pokažeš ko si šta si, motivišeš članstvo da pokažeš šta radiš. Skupština mora da ima opoziciju“, kaže on.

Odgovarajući na pitanje o izveštaju AI o Srbiji, kaže da „on to ne vidi tim očima“.

„Zavisi na šta se to odnosi, sporadični slučajevi ne mogu da budu univerzalna pravila, ako ima toga, onda se to rešava. Ne kažem da toga nema, ali ne u tom obimu u kom oni pričaju“, kaže.

Kaže da „nije tačno da vlast ne trpi kritiku“.

„Ako vi bojkotujete izbore, šta očekuješ onda, nema te u institucijama, šta očekuješ“, kaže on.

Ističe da je protiv teških reči.

„Te mlade ljude savetujem, deco, kao poslanici pričajte o problemima krajeva iz kojih ste došli i hvalite šta je vlast uradila dobro“, kaže.

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije, kaže da „pretpostavlja da će to biti dobro“.

„Taj dijalog je potreban, u krajnjoj liniji“, kaže.

Kako kaže, „predsedavajući uvek reaguje“.

„Na neki način se uređuju odnosi tamo. Političari ne mogu da se ponašaju kao svete krave, jesi političar, bori se za svoje ideje, neulazak u parlament je najveća greška. U politici toga nema, nisi jedan mandat ušao u parlament, pa kako da se boriš“, kaže on, ponavljajući da je „apsolutno protiv vređanja, protiv takvih nastupa“.

Govoreći o mogućnosti predizborne koalicije SNS i SPS, kaže da je „Ivica Dačić jedan ozbiljan političar, ali kad god idu izbori ima problem s njim veliki“.

„Ja sam ortodoksan u tom delu – partija postoji da bi išla na izbore i pokazala ljudima šta je njen program, koalicija je za mene najbolja posle izbora. Moguće da postoje uslovi da i pre izbora pravimo koaliciju, ali vrlo je važno za stranku da ide sama, da mobiliše članstvo“, kaže.

Govoreći o aktuelnom ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavu Momiroviću, kaže da je „vredan, ambiciozan“.

„Ne mora da bude baš inženjer i da to zna, ima širinu. Zato ga i hvalim, što hoće da pita. Vrlo vredan i dobar momak i treba mu dati podršku“, kaže Mrkonjić.