MSP Kosova: Rusija preko svog satelita Srbije zaoštrava situaciju na Z. Balkanu

Vesti 20. feb 202216:08 6 komentara
pixabay.com

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova (MSPD) ocenilo je da "žestoka ruska kampanja protiv Kosova i drugih zemalja Zapadnog Balkana, između ostalog, ima za cilj da zaoštri situaciju na Kosovu i šire u regionu preko Srbije koja je ruski satelit na Balkanu".

Ministarstvo je saopštilo da su izjave ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova o kosovskim plaćenicima u Ukrajini neistinite i pristrasne.

„Obaveštavamo ruskog ministra Lavrova i rusku novinsku agenciju TASS da je Republika Kosovo zakonom zabranila učešće svojih građana u ratovima u inostranstvu i ovaj zakon predviđa oštre kazne za svakog njenog građanina koji mogu biti deo takvih akcija“, kaže se u izjavi MSPD.

U ministarstvu ističu da su izjave ministra Lavrova „deo žestoke kampanje ruske propagande koja ima za cilj da skrene pažnju celog demokratskog sveta sa strepnji koju stvara hegemonistička politika i ruska diktatura oko prava naroda za slobodan i suveren život“.

„MSPD izražava punu solidarnost naroda Kosova sa narodom Ukrajine za pravo na slobodan i suveren život u svojoj zemlji. Kosovo poziva na smanjenje tenzija i izbegavanje sukoba, koji mogu poprimiti nepredvidive razmere. Kosovo se pridružuje demokratskom svetu u osudi ruske hegemonističke i ekspanzionističke politike na štetu suverene i nezavisne države Ukrajine“, navodi se u reagovanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare