MSP: Saradnja sa Sirijom deo nezavisne i multivektorske spoljne politike Srbije

Vesti 18. jul 202118:29 komentara
N1

Odluka Srbije da odnose sa Sirijom vrati na ambasadorski nivo motivisana je kako tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje i naroda, tako i promenjenom političko-bezbednosnom situacijom u Siriji, koja otvara šire perspektive za razvoj saradnje, rečeno je Večernjim novostima u Ministarstvu spoljnih poslova.

„Pri donošenju takve odluke, Srbija je uzela u obzir regionalni i geostrateški značaj Sirije i uticaj koji razvoj situacije u Siriji, kao područje našeg šireg susedstva, ima na naš region, pre svega kada je reč o problemu ilegalnih migracija“, rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kao važan motiv za diplomatsko prisustvo Srbije na najvišem nivou, u Ministarstvu su naveli prisustvo državljana Srbije u Siriji i zaštitu njihovih interesa.

„Odnosi i saradnja Srbije sa Sirijom nisu upereni protiv interesa bilo koje zemlje. Ta saradnja je sastavni deo nezavisne, suverene i multivektorske spoljne politike Srbije, koja je utemeljena na osnovnim principima Povelje UN“, rečeno je Večernjim novostima u Ministarstvu koje vodi Nikola Selaković.

Odluka suprotna stavu Brisela

Portparol Evropske unije Peter Stano ukazao je u četvrtak da je odluka Srbije da ponovo pošalje ambasadora u Siriju suprotna stavu Brisela i podsetio da put ka članstvu u Uniji podrazumeva usklađivanje sa njenom spoljnom politikom.

„Stav EU u pogledu normalizacije odnosa sa režimom u Siriji je jasan i nepromenjen, a nedavni izbori koje je organizovao sirijski režim ne mogu voditi bilo kakvim merama međunarodne normalizacije“, naveo je Stano za Radio Slobodna Evropa (RSE).