Muke meštana čačanskih sela: Oko asfaltne baze više nema života

Vesti 11. sep 202119:32 13 komentara

Izgradnja autoputa od Preljine do Požege donela je brojne probleme meštanima čačanskih sela. Osim na uništene puteve i prašinu, meštani su se žalili na niske cene otkupa zemljišta i kuća, o čemu će odlučivati i sud. U ovom trenutku najveći problem za meštane su gradnje asfaltnih baza. Jedna takva gradi su u Preljini. Dragan Božović čija se kuća nalazi na manje od stotinak metara od baze, kaže za N1 da više nema života u njenoj blizini, i da moraju sve da rasprodaju.

Dragan Božović je sve što je decenijama zarađivao, ulagao u kuće za svoje sinove, supruge, unučiće i sebe. Kaže da umesto mirnog života u Preljni, nadomak Čačka, sada razmišljaju o napuštanju svega, prodaji i odlasku na neko drugo mesto. Razlog je postojeća cementara koja je proširila svoj posed za asfaltnu bazu koja će postojati za potrebe gradnje autoputa Preljina – Požega.

Povezane vesti

“U velikom sam problemu. Kamioni koji opslužuju tu bazu dovozeći opremu za nju i materijal koji će se koristiti za proizvodnju, stvaraju ogromnu buku i prašinu. Firma Cemprom koja se nalazi na istom placu, takođe je pojačala proizvodnju u ogromnoj količini. Tako da je ovde nemoguće živeti”, kaže Božović za N1.

Kako nam je ispričao ovaj meštanin Preljine, video je da se mikseri peru na obali reke i kako se odlaže otpadni materijal. Božović kaže da je po prostornom planu reč o mešovitoj zoni, u kojoj je dozvoljena gradnja i privrednih objekta, ali ne i teških proizvodnih pogona.

“Oni od papirologije nemaju ništa. Bio sam u Odeljenju za urbanizam u Čačku, i u Sektoru za zaštitu životne sredine, gde moraju da rade procenu štetnog uticaja. Dokumenta koja su oni podneli su površna, a polovina netačna. Nisu navedeni ljudi koji žive oko asfaltne baze. Nije predviđeno da je reka Dičina za zapadne strane, i da će na baza nju da utiče katastrofalno. Ovde je reč o ekološkoj katastrofi”, objašnjava ovaj meštanin.

Asfaltna baza prema rečima firme “Srbija autoput”, u čijem je ona vlasništvu, još nije počela sa radom. Mihajlo Marković, odgovorni izvođač radova, kaže za N1 da je reč o zajedničkom poduhvatu “Cemproma” i “Srbija autoputa”. On napominje da će asflatna baza početi sa radom za mesec ili dva.

“Baza niti radi, niti je spremna za puštanje u pogon. Studija još nije predata za javnu raspravu, a to i jeste predmet žalbe. Zanimljivo je da nisu ni videli šta u njoj piše”, kaže Marković.

N1: Jel možete da nam potvrdite da neće biti štetna za okolinu?

“Mogu i smem da potvrdim, jer je to trenutno najsavremenija eko baza u Srbiji. Sa minimalnim mogućnostima emitovanja štetnih materija”, rekao je Marković.

Iz “Srbija autoputa” kažu da će asfaltna baza u Preljini biti privremeno, odnosno sve dok se gradi Koridor 11, ili vremenski dve do tri godine. Napominju i da će biti postavljen zvučni zid, i da nema naznaka da će objekti biti ugroženi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare