Munjeviti udar na Pešteru – voljno ili ne, meštani će privremeno biti preseljeni

Vesti 19. jun 202119:09 > 20:28 79 komentara

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021" koja se trenutno priprema i na Pešterskoj visoravni iseliće na neko vreme lokalno stanovništvo iz bezbednosnih razloga. Prema podacima Vojske Srbije, od 29 vlasnika parcela na kojima je planirano izvođenje vežbe, saglasnost za privremeno korišćenje zemljišta za potrebe vežbe dala su 22 lica, šest lica nije bilo saglasno. Oni su se obratili televiziji N1 jer ne žele da napuste svoja imanja.

„Munjeviti udar“ zakucao je na vrata Arifa Bulića u petak:

„Juče su došli da postavljaju mete na mom imanju. Ja sam otišao kod njih i rekao sam im da dok mi ne daju pismeni nalog od Ministarstva odbrane, ja im ne dozvoljavam“, kaže Bulić, meštanin sela Tisovac.

POVEZANE VESTI

I otišli su. Dan kasnije, došli su opet, kako bi ga obavestili da mora da napusti svoj posed jer nije bezbedno da tu boravi tokom izvođenja vežbe.

„Znam da nije bezbedno, znam. Ali šta ću, gde ću, kuda? Kuda ću krave, kuda ću pčele, gde ću telad, tu mi je sir, kuda ću“, upitao je Bulić.

Do Arifa je tokom dana pokušao da dođe i narodni poslanik Mirsad Hodžić, koji tvrdi da ga je vojska u tome sprečila. Kaže i da je poznat stav njegove partije SDA Sandžaka o vojnim vežbama u delovima Srbije gde uglavnom žive Bošnjaci ali da trenutno nije po sredi politika.

„Nema tu nikakve politike. Ja sam narodni poslanik. Zvala me je ćerka Arifova iz Norveške, kaže mi, moli me da učinimo nešto. Ja sam tražio od skupštine da se prekine vežba zašto što je u tom letnjem periodu kad se sve radi, kad se kosi, gde će oni sa stokom“, navodi Hodžić.

U Ministarstvu odbrane kažu za N1 da su meštani koji su odbili da napuste svoje posede pravovremeno upoznati da u narednom periodu neće moći da budu na određenim lokacijama na Pešterskoj visoravni.

„Napominjemo da građani koji bi trebalo da se izmeste sa svojih poseda na Pešterskoj visoravni nemaju stalno mesto prebivališta u rejonu privremenog poligona ‘Pešter’, jer je reč o privremenim lokacijama za ispašu stoke, pa za vreme izvođenja vežbe mogu biti na adresama na kojima imaju prebivalište. Uz puno poštovanje slobode kretanja i ličnih sloboda svakog građanina Republike Srbije, Vojska Srbije ne može dozvoliti da nekoliko izolovanih slučajeva onemogućava realizaciju vežbi od ključnog značaja za borbenu gotovost Vojske Srbije“, navodi se u saopštenju ministarstva.

U vojsci tvrde i da će, kao i prethodnih godina, nadoknaditi svaku štetu koju eventualno budu imali vlasnici poseda na privremenom poligonu, ali Arif tvrdi da je ta naknada „mizerna“. Vežbe će, očigledno, biti i u njegovom dvorištu, iako se trenutno opire…

„Ako postave mete, ja ne smem ostati. A krave ću i pčele i telad i sir da ostavim… Ja i gospođa ćemo izaći negde preko brda“, kaže Arif Bulić.

Ministarstvo: Minimalan uticaj na sredinu

Na pitanje Televizije N1 kako će se realizovati vežba na Pešteru, i šta će biti s ljudima koji tamo žive, iz Ministarstva odbrane odgovorili su da je Vojska „preduzela opsežne mere za stvaranje uslova za bezbednu i uspešnu realizaciju vežbe uz minimalan uticaj na životnu sredinu i svakodnevne aktivnosti lokalnog stanovništva“. Prenosimo odgovor ministastarstva:

„U okviru priprema za realizaciju združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem ‘Munjeviti udar 2021’ na privremenom poligonu ‘Pešter’, gde su i prethodnih godina uspešno izvođene vojne vežbe, Vojska Srbije je preduzela opsežne mere za stvaranje uslova za bezbednu i uspešnu realizaciju vežbe uz minimalan uticaj na životnu sredinu i svakodnevne aktivnosti lokalnog stanovništva.

Formirana je mešovita civilno-vojna komisija predstavnika Vojske Srbije i Opštine Sjenica koja je pre dve nedelje upoznala lokalno stanovništvo i vlasnike parcela na privremenom poligonu ‘Pešter’ sa planovima za izvođenje vežbe ‘Munjeviti udar 2021’ i na ovoj lokaciji. Od 29 vlasnika parcela na kojima je planirano izvođenje vežbe, saglasnost za privremeno korišćenje zemljišta za potrebe Vojske Srbije dala su 22 lica, šest lica nije bilo saglasno, a sa jednim licem komisija nije uspela da stupi u kontakt.

Kako boravak ljudi i stoke na posedima tih šest lica na Pešterskoj visoravni ne bi dozvoljavao bezbedno izvođenje vežbe, u skladu sa Zakonom o odbrani i Zakonom o Vojsci Srbije preduzete su mere u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova za privremeno ograničavanje slobode kretanja na poligonu ‘Pešter’ radi zaštite bezbednosti građana, meterijalnih stvari i dobara, ali mere prinude, naglasavamo, nisu primenjivane. Meštani koji su odbijali da napuste svoje posede pravovremeno su upoznati da za vreme izvođenje vežbe neće moći da budu na određenim lokacijama na Pešterskoj visoravni.

Napominjemo da građani koji bi trebalo da se izmeste sa svojih poseda na Pešterskoj visoravni nemaju stalno mesto prebivališta u rejonu privremenog poligona ‘Pešter’, jer je reč o privremenim lokacijama za ispašu stoke, pa za vreme izvođenja vežbe mogu biti na adresama na kojima imaju prebivalište.

Ističemo da će Vojska Srbije kao i prethodnih godina nadoknaditi svaku štetu koju eventualno budu imali vlasnici poseda na privremenom poligonu ‘Pešter’.

Vežba ‘Munjeviti udar 2021’ se izvodi na više lokacija širom Republike Srbije, među kojima je i više privremenih poligona i Vojska Srbije je na svim lokacijama nailazila na podršku lokalne zajednice, pa tako i na teritoriji opštine Sjenica. Uz puno poštovanje slobode kretanja i ličnih sloboda svakog građanina Republike Srbije, Vojska Srbije ne može dozvoliti da nekoliko izolovanih slučajeva onemogućava realizaciju vežbi od ključnog značaja za borbenu gotovost Vojske Srbije.

Prilikom izbora lokacije na Pešterskoj visoravni za privremeni poligon od posebnog značaja, Vojska Srbije se vodila isključivo topografskim karakteristikama zemljišta i udaljenošću od većih naseljenih mesta. Budući da ova lokacija omogućava uvežbavanje najkompleksnijih borbenih dejstava Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i PVO u sadejstvu, pitanje održavanja vežbi na privremenom poligonu ‘Pešter’ je od posebnog značaja za odbranu Republike Srbije i bezbednost njenih građana, pa i vlasnika parcela na Pešterskoj visoravni“.