MUP aktiviste obavestio o zabrani skupa, oni kažu – ne odustajemo od blokade

Vesti 27. nov 202113:44 > 14:00 22 komentara

Komandir policijske stanice Savski venac Aleksandar Krstić razgovarao je sa jednim od lidera pokreta Kreni-Promeni Savom Manojlovićem, pokušao da mu uruči rešenje o zabrani skupa i pokušaja jednočasovne blokade saobraćaja i tom prilikom ga obavestio da je prijava skupa odbačena i upozorio ga da će policija biti u obavezi da reaguje u slučaju blokade saobraćaja. Manojlović je posle toga medijima rekao da će, uprkos odluci MUP-a, blokirati i danas Gazelu i pozvao je građane da blokade saobraćajnica vrše u manjim grupama, jer "masovne grupe mogu lako blokirati". Ako zahtevi ne budu ispunjeni, kaže, Srbija će "naredne subote stati".

Manojlović je rekao da je „donet neustavan zakon i da ako bude izazvana bilo koja razbijena glava, ona će ići na dušu ministra“.

Povezane vesti

„Što se tiče nas kao profesionalaca, verujte da do toga neće doći ukoliko sa vaše strane ne bude napada na službena lica. S naše strane je dužnost da vas upozorimo i izdamo upozorenje u slučaju da bude blokade saobraćaja“, rekao je Manojloviću Krstić

Zamolio ga je, kako je rekao, i sa ljudske strane da koridor koji je međunarodni ne blokiraju.

„Pokušaćemo da blokiramo, pozivamo policiju da bude s nama, takvo zakrčenje će predstavljati i zakon za pravni sistem Srbije, siguran sam da policajci misle isto što i ja, žao mi je što smo danas na suprotnim stranama“, rekao je Manojlović.

Krstić mu je odgovorio da policija „nikad nije na suprotnoj strani, nego uvek na strani građana“.

„Ja nisam doneo zakone, niste ni vi, mi ih sprovodimo, sve zakone moramo da sprovedemo, da nije nas, zamislite kako bi se ljudi ponašali na mostu Gazela“, rekao je Krstić.

Manojlović je ponovio da je zakon protiv koga su ustali neustavan.

„Svestan sam da ovom prijavom kršim zakon, spreman sam da snosim sve konsekvence, siguran sam da će nam istorija dati za pravo“, kaže Manojlović.

Manojlović: Osnovni zahtev da predsednik ne potpiše zakone

Manojlović je ponovio da je osnovni zahtev aktivista da predsednik ne potpiše zakone i da se izvrše promene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

„Ukoliko vlast ne ispuni naše zahteve, mi pozivamo naredne subote celu Srbiju, građane, da izađu u svojim automobilima na autoputeve i magistralne puteve, da cela Srbija stane, rekao je Manojlović obraćajući se novinarima pre najavljene današnje blokade“, rekao je.

On je naveo da će, uprkos odluci MUP-a, blokirati i danas Gazelu i pozvao je građane da blokade saobraćajnica vrše u manjim grupama, jer „masovne grupe mogu lako blokirati“.

„Idemo raštrkani na Gazelu, biće više blokada najavljenih i nejnajavljenih po Srbiji, svesni smo da vršimo krivično delo“, kaže.

„Objašnjenje policije je da smo prijavili kasno“, naveo je on, dodajući da je ovo hitna reakcija i da zato imaju na to pravo.

„Shvatamo da zakrčavanje međunarodne saobraćajnice (Gazela) može biti okarakterisano kao krivično delo, ali da isti efekat i donošenje ovih zakona ima na pravni sistem Srbije“, naveo je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare