MUP demantuje reči migranta, ali ne i tvrdnju da su u marici proveli više od 12h

Vesti 20. feb 202223:45 > 23:514 komentara
Izvor: N1/Privatna arhiva

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije demantovalo je tvrdnje jednog od migranata Aleksandera Mendesa koji se u nedelju oko podne javio portalu N1 i rekao da su se pripadnici policije prema grupi migranata u kojoj se nalazio ponašali neprimereno i da su ih držali od subote u 22h u policijskoj marici bez hrane i vode. MUP je naveo da nije bilo nikakvog fizičkog nasilja prema migrantima koji su privedeni nakon što su pokušali da pređu u BiH, dodajući da su svima ponudili hranu, piće i medicinsku pomoć, "ali da su je oni odbili". Ni u drugom saopštenju MUP-a o ovom slučaju nema reči o tome - da li su zaista migranti, njih osmoro kako je saopšteno, više od 12 sati proveli u policijskoj marici, zaključani. Kako nam je u nedelju uveče, nešto iza 22h, javio Mendes, sudija ih oslobodio.

Podsetimo, ranije u nedelju portalu N1 javio se migrant Aleksander Mendes iz Gvineje Bisao koji je objasnio da je sa grupom migranata probao da ode u BiH, odakle ih je vratila policija na srpsku stranu. Kako je tvrdio za portal N1, njih je u svoje vozilo primio jedan vozač kako bi ih prevezao do najbližeg grada, odakle bi se vratili u Beograd, međutim, tada su naišli na policiju i vozač ih je izbacio napolje. Policija ih je tada uhapsila. On nam je u nedelju oko podne poslao fotografije iz policijske marice, navodeći da su u njoj zaključani prenoćili od subote od 22 sata. Tvrdio je da se marica nalazi ispred policijske stanice u Šapcu, kao i da su ih tokom hapšenja tukli, pretresali, a da im nisu dali ni vodu ni hranu od kada su ih zaključali.

Saopštenje MUP-a o ovom slučaju stiglo je oko 16h i portal N1 ga je preneo. U njemu nije bilo demantija reči migranta koji je istupio imenom i prezimenom, već samo ocene da je „vest lažna“ uz pominjanje nekakvih političkih razloga i uz molbu da mediji ne vode nekakvu „kampanja protiv MUP-a“. Dakle, za vest napravljenu od izjave jednog od migranata, koji nam se i kasnije javio i, kako smo i objavili, preneo da su nakon privođenja dali izjave u sudu i da su tamo dobili i hranu i vodu.

Konstatujući u drugom saopštenju oko 23h da su prenesene reči i citati migranta koji je, ponavljamo, dao svoje ime i prezime i dostavio fotografije „netačne i zlonamerne tvrdnje portala N1“ i „lažni navodi“, u MUP-u kažu da „ne mogu dozvoliti da se zarad nečijih političkih interesa narušava ugled i čast naše institucije i policijskih službenika“.

Povezano:

Ovoga puta, uz ponovljeno iz prvog saopštenja, demantovali su deo izjave našeg sagovornika, što integralno prenosimo:

„Dakle, ponavljamo da su policijski službenici u Šapcu, u saradnji sa graničnom policijom, uhapsili G. P. (19) iz okoline Bogatića, zbog sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Naime, G.P. je sinoć oko 20.15 časova zatečen na obali Drine u mestu Badovinci, kako u svom vozilu prevozi osam migranata. Njemu je određeno zadržavanje do 48 časova i on je, uz krivičnu prijavu, priveden tužiocu, a sudija za prethodni postupak mu je odredio pritvor do 30 dana. Migrantima je uredno uručeno rešenje o zadržavanju do 24 sata i oni su u zakonskom roku dovedeni nadležnom tužiocu radi svedočenja povodom hapšenja G.P. koji ih je prevozio, a nakon toga su, zbog sumnje da su izvršili prekršaj nezakonit boravak u Republici Srbiji, dovedeni nadležnom prekršajnom sudiji za učinjeni prekršaj. Ističemo da se nikakva vrsta fizičkog nasilja nad migrantima nije dogodila i da je svima ponuđena hrana, piće i medicinska pomoć, koju su migranti odbili“, navedeno je u drugom saopštenju.

Navodeći da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja se prema migrantima odnosi humano i sa punim poštovanjem za šta je i dobila brojna priznanja i pohvale, MUP je ponovo  pozvao „određene medije da iz političkih razloga ne objavljuju lažne vesti o pripadnicima MUP-a i našem radu i ne blate našu zemlju“.

Međutim, i u ovom saopštenju nije jasno navedeno jedno – da li su migranti proveli, zaista, noć odnosno više od 12 sati u policijskoj marici, ispred policijske stanice u Šapcu.

Mendesje oko 22h javio da ih je (prekršajni) sudija oslobodio. Grupa migranata je, prema rečima Mendesa, želela da napusti migrantski kamp u Krnjači zbog boljih uslova u BiH.

Komentari

Vaš komentar