Predato oružje iz 1847. godine i sistem za navođenje protivtenkovskih raketa

Vesti 22. maj 202309:36 4 komentara
MUP Srbije

Bojana Otović Pjanović iz MUP-a ističe da je do sada predato više od 33.000 komada oružja i da se među njima nalazi i ono koje potiče iz 19.veka, Prvog i Drugog svetskog rata.

Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP Srbije kaže za RTS da je do subote do 19 časova predato 33.427 komada oružja od čega je 26.094 vatreno oruže oko 6.333 su minsko-eksplozivna sredstva i više od 1.319.000 komada municije.

Prema nejnim rečima od vrste oružja u legalnom posedu, najčešće su predati pištolji. Kada je reč o nelegalnom oružju predavano je čako i ono koje potiče iz Prvog i Drugog svetskog rata.

„Tu je bilo i oružja iz 1847. i 1907. godine, engleski revolveri, sistem za navođenje protivtenkovskih raketa, štapin na koji je prikačeno 4,6 kilograma eksploziva“, ističe Otović Pjanovićeva.

Ponovila je da do 8. juna neće biti bilo kakve pravne odgovornosti. „Građani nemaju nikakvu potrebu da se legitimišu. To se radi samo kada je reč o legalnom oružju vlasnika koji je preminuo. U tom slučaju se mora izdati potvrda o zadržavanju oružja do okončanja ostavinskog postupka“, kaže Otović Pjanovićeva.

Pročitajte još:

Policija očekuje da će do kraja akcije prikupiti još ovoliko komada oružja i da će se više javljati oni koji imaju oružje koje je ostalo posle smrti vlasnika.

Kada je reč o periodu posle 8. juna, MUP će sprovoditi naredbe i preporuke vlade o primeni oštrijih mera koje se tiču nedozvoljenog držanja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Ističe da će oni kod kojih se posle ovog perioda zatekene oružje odgovarati zakonski.

Prema njenim rečima, Ministarstvo pravde radi na novom zakonu kojim će se na odgovornost pozivati svaki pojedinac koji omogući maloletniku da bude u kontaktu sa oružjem ili da ga obučava za njegovo korišćenje.

Dodaje da je MUP dobio nalog da kontroliše rad svih streljana.

Otović Ojanovićeva naglašava da važeći zakoni ne određuju donju starosnu kategoriju za boravak u streljanama, ali da se to podrazumevalo i ostavljalo na savest svakom roditelju.

Ukazuje i na to da streljane imaju svoje interne pravilnike koji to regulišu.

Govoreći o kontroli već izdatih oružanih listova, Otović Pjanovićeva navodi da se već se radi na pooštravanju uslova za držanje oružja kojim će se predvideti pojačavanje kontrola – na šest meseci umesto na sadašnjih pet godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare