MUP: Policajci došli kod Vidojkovića na procenu bezbednosti, ali nije bio tu

Vesti 15. mar 202317:50 49 komentara
Marko Vidojković
N1/arhiva

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo, povodom izjava o policijskim proverama u vezi sa, kako su naveli, "navodnom ugroženošću novinara Marka Vidojkovića", da su policijski službenici postupali profesionalno i po zakonu i dodali da apeluju da se policija ne zloupotrebljava u dnevnopolitičke potrebe.

Kako se navodi u saopštenju MUP, na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima o navodnoj ugroženosti novinara Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, a, kako kažu, prepoznajući značaj lica koja obavljaju poslove u oblasti informisanja, MUP je, na sopstvenu inicijativu, naložilo procenu bezbednosti navedenih novinara.

Pročitajte još

Dodaju da su policijski službenici, u sklopu redovne procedure prilikom postupka procene bezbednosti, želeli da obave razgovor sa Markom Vidojkovićem, ali se on nije nalazio na prijavljenoj adresi. Ističu da je MUP želeo da od Marka Vidojkovića prikupi saznanja o njegovoj ugroženosti, što nije bilo moguće da uradi.

Nakon što se Vidojković obratio policijskom službeniku, koji je član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, njemu su predočeni razlozi dolaska na adresu njegovog prebivališta, a potom je policija sa njim obavila razgovor telefonskim putem, u cilju procene njegove bezbednosti.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da svaku pretnju novinarima shvata maksimalno ozbiljno i da su pripadnici MUP-a nakon svake pretnje upućene novinarima Vidojkoviću i Kulačinu, na sopstvenu incijativu i bez obzira na to da li su prijavljene, proveravali sve navode, a do sada nijednom nije bilo saznanja o postojanju njihove ugroženosti. Napominjemo da Ministarstvo unutrašnjih poslova svaku pretnju novinarima shvata ozbiljno i bez zadrške i odmah po saznanjima reaguje i primenjuje sve mere i radnje iz svoje nadležnosti da zaštiti bezbednost novinara. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastaviće da obavljaju svoj posao profesionalno i po zakonu, u cilju zaštite svih građana Srbije“, zaključeno je u saopštenju MUP.

Podsetimo, pisac i jedan od autora podkasta „Dobar loš zao“ Marko Vidojković, koji je morao da bude relociran zbog pretnji i ugrožene bezbednosti, a Međunarodni PEN centar je pomogao u njegovoj evakuaciji i preseljenju, je izjavio da su u nedelju posle podne policajci dolazili kod njegove majke i da su ga tražili, a da pritom nisu saopštili zbog čega su došli. On je MUP optužio da maltretira njegovu majku i naglasio da su samo tri osobe znale za njegov poslednji dolazak u Srbiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare