MUP: Policija obavila uviđaj na obrenovačkim grobljima

Vesti 24. maj 202419:14 0 komentara
Shutterstock/Bluehand

Policija je obavila uviđaj na obrenovačkim grobljima, na kojima je prijavljeno skrnavljenje 42 grobnice, rečeno je portalu N1 u MUP.

Kako nam je rečeno, policija je obavila uviđaj i „intenzivno radi na utvrđivanju svih okolnosti u vezi sa događajima“.

Potvrdili su da im je prijavljeno sknavljenje grobnica, ali negiraju da je došlo do skrnavljenja i vađenja tela iz sanduka.

Policijskoj stanici u Obrenovcu prijavljeno je da je u noći 21/22. i 22/23. maja došlo do skrnavljenja 24 grobnice na Novom groblju u Obrenovcu i 18 grobnica u selu Zvečka kod Obrenovca. Policija je obavila uviđaj i tom prilikom je ustanovljeno da nije došlo do skrnavljenja niti vađenja tela iz sanduka. Policija intenzivno radi na utvrđivanju svih okolnosti u vezi sa događajima“, rečeno je portalu N1 u MUP.

U MUP ističu i da „u dužem vremenskom periodu policija u Obrenovcu nije imala prijave ovakvih događaja“.

Podsetimo, pisac Zlatomir Jovanović, predsednik Udruženja romskih književnika, ranije danas je rekao za portal N1 da je, u utorak na sredu, na groblju u Zvečkoj kod Obrenovca, prema njegovim saznanjima obijena ukupno 21 romska grobnica, a samo dan kasnije, u noći između srede i četvrtka, na obrenovačkom Novom groblju još 19 grobnica, među kojima i grobnica njegovog sina.

On je naveo da je blizu grobnice svog sina video kosture i glave, koji su, kako je naveo, bili „unakaženi i smrvljeni, kao da je neko radio neki ritual“. Za mogući motiv naveo je i pljačku, s obzirom na to da se Romi često sahranjuju sa dragocenostima.

Naveo je, takođe, da su u proteklih 20 godina već šest, sedam puta skrnavljene grobnice na tom obrenovačkom groblju.

Oskrnavljene grobnice su, kako je rekao Jovanović – birane.

„Tačno se znalo koje su pethodnih puta bile otvarane i te nisu dirali. Uglavnom je reč o romskim grobnicama, i mislim da su ploče na srpskim grobnicama okretali da ne bi bilo sračunato da su na meti imali samo romske. Sumnjam da je u svemu ovome učestvovao i neki Rom, koji je tipovao romske grobnice koje do sada nisu dirane“, rekao je Zlatomir Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!