MUP promenio odluku, Elena Koposova više nije „pretnja“ i neće biti proterana iz Srbije

Vesti 08. mar 202413:18 32 komentara
N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije usvojilo je žalbu ruske državljanke Elene Koposove i donelo rešenje da ne mora da napusti državu Srbiju, kao i da ne predstavlja bezbednosni rizik.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije usvojilo je žalbu ruske državljanke Elene Koposove i donelo rešenje da ne mora da napusti državu Srbiju, te da ne predstavlja bezbednosni rizik. Time joj je omogućeno privremeno boravište u našoj zemlji, objavio je Danas.

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je ranije označila je Koposovu kao bezbednosni rizik, zbog čega joj je policija uručila rešenje da u roku od 30 dana napusti Srbiju.

Elena je podnela dve žalbe – prvu protiv rešenja o povlačenju privremenog boravka sa nalogom da napusti zemlju u roku od 30 dana, i drugu protiv rešenja o odbijanju zahteva za stalno nastanjenje.

Rešenja koja je Elena primila nisu obrazložana, osim pozivanjem na „bezbednosnu procenu organa nadležnost za zaštitu bezbednosti“ Srbije.

Pretnju po bezbednost naše zemlje, rekla je Elena ranije, veruje da je postala zbog potpisa u antiratnom pismu iz marta 2022. godine u vezi sa ratom u Ukrajini.

„Bombe ne treba da padaju na glavu ljudima. Zbog toga sam stavila svoj potpis. To je jedini razlog. Ne mislim da sam Vladi Srbije rizik za nacionalnu bezbednost ako ne želi da se rat dešava“, rekla je Elena za naš list tada.

Koposova u Srbiji živi već četiri godine sa svojom porodicom, suprugomi dvojicom sinova. Po profesiji je prevodilac i u Rusiji je radila u nizu uglednih izdavačkih kuća, a istim poslom nastavila je da se bavi i po dolasku u Srbiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare